Év végére elkészül a Szigliget-Tapolca kerékpárút (tapolcaimedia.hu)

Elkezdődhet a Szigliget-Tapolca kerékpárút kiépítése. A mai nap délelőttjén a szakhatóságok, a nemzeti park és a nyomvonallal érintett négy település képviselőinek jelenlétében átadták a munkaterületet a közbeszerzés nyertesének.  A projekt a tervek szerint legkésőbb december 30-án ér véget, az út kiépítése 710 millió forintba kerül majd.  

 

Tapolca, Szigliget, Hegymagas és Raposka még 2016-ban nyerték el a megvalósításra igényelt 410 millió forintnyi TOP-os forrást, ám amint az gyorsan kiderült, a pályázat beadásától az elnyerésig eltelt időszakban lezajlott építőipari áremelkedések, különösen az útépítések költségeinek emelkedése miatt, a pénzből nem megvalósítható az eredeti terv. Ezután egy hosszú évekig tartó tervezési, egyeztetési folyamat kezdődött, amelynek következményeként leegyszerűsödött a nyomvonal, illetve a műszaki tartalom is jelentősen megváltozott. ( Raposka, a kerékpár út megvalósításban érdekelt települések konzorciumának vezetője is átadta közben az irányító, vezető szerepet Szigligetnek.) A munkaterület átadása a kivitelező SZ-L Bau Kft-nek már azt jelenti, hogy a gyakorlati megvalósítás szakaszába érkezett a projekt, tehát elkezdődhet a Szigliget “Cifra majortól”  induló, Hegymagas és Raposka  érintésével a Szent György-hegy túloldalára átmenő, majd a Kisapáti útra kifutó kerékpárút, illetve onnan a város irányába továbbhaladó kerékpársáv kiépítése.

Amint a munkaterület átadásán Balassa Dániel polgármester a tapolcaimedia.hu érdeklődésére elmondta, a kilenc kilométernyi út közel fele lesz aszfaltos, egy jelentős szakasz pedig mélyen fekvő ingoványos talajon épül meg. Ez utóbbi kihívást jelent majd a kivitelezőnek és a 710 milliós építési költségből is jelentős részt harap ki. A régi tervekben 50-60 magántulajdonban álló ingatlant kellett volna összevásárolni, a végleges nyomvonal mindössze egyetlen magántulajdonú helyrajzi számot és zömében a nemzeti park kezelésében lévő területeket, régi mezőgazdasági utakat érint- tájékoztatott a szigligeti polgármester. Az eseményen Tapolcát, mint konzorciumi tag települést Puskás Ákos képviselte. A város alpolgármestere kifejezte reményét, hogy a kivitelezés a tervezett hét hónap alatt megvalósul és a tapolcaiak a december 30-án záruló projekt eredményeként, jövő év elejétől birtokba vehetik a nagyon várt és turisztikai szempontból is kiemelten fontos  Szigliget-Tapolca kerékpárutat. Hozzátette, a tapolcai szakasz részben a Kisapáti úton kijelölt kerékpársávot jelenti, amely a buszmegálló közelében a szőlőhegy irányába fordul, ahol részben meglévő utak karbantartásával, részben új aszfaltos úton kerüli meg északról a hegyet.