Év Balatoni Háza: gazdasági-kereskedelmi épület kategóriában a mindszentkállai borterasz nyert

Az Év Balatoni Háza 2023 díjpályázat győzteseit a közelmúltban hirdették ki lakó-, üdülő-, középület-, és gazdasági-kereskedelmi épület kategóriákban. A minőségi, tájba illő építészetet népszerűsíteni kívánó megmérettetésen gazdasági-kereskedelmi épület kategóriában a mindszentkállai Pajta-Borterasz nyert, amelynek építésze Sajtos Gábor DLA.

A mindeszentkállai Pajta-Borterasz (Forrás: Facebook/ArchDaily)

 

A mindszentkállai Pajta borteraszt, illetve építészét Martonné Szilas Katalin (Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája méltatta az alábbi laudációval:

 

Az utcára merőlegesen elhelyezett oromfalas, nyeregtetős épület arányaival, léptékével olyannyira belesimul a település szövetébe, hogy messziről egyszerű parasztháznak tűnik. Az utca utolsó háza, a házsort harmonikusan zárja le. Ez az egyik legfőbb erénye!

A második, már messziről feltűnő erénye az anyaghasználata. A bazalt, a tégla, a fa a táj évszázadok óta használt építőanyagai!

A funkció : a táj borválasztékát kínáló vendéglátó terasz minimális ételkínálattal, az ezt szolgáló helyiségekkel.  A vidékre kirándulók figyelmét –az épület közelébe érve – felkelthetik a ház különleges építészeti megoldásai : a perforált kőfalak, a perforált tölgy tolófalak. Ezek amellett, hogy hűsítő szellőzést biztosítanak a nyári hőségben, mind nappal, mind esti kivilágításban élménygazdag  látványt nyújtanak!  A különleges építészeti eszköztár vonzza a látogatót, jól szolgálja a funkciót!

Az épületet jelentős burkolt felület övezi. Az élmény teljességéhez még hiányzik a környezet fásítása, ez évek múlva oldani fogja a művi környezet merevségét!

A mindszentkállai PAJTA-BORTERASZ  tanúságot tesz arról, hogy ma is lehet olyan épületet alkotni, amely léptékében, anyaghasználatában tájazonos, építészeti megoldásaiban 21. századi . Követendő példa lehet mindazok számára, akik hasonló feladat megoldására vállalkoznak!

A kategórianyertes mindeszentkállai Pajta-Borterasz (Fotók: Facebook/ArchDaily)

***

 

Az Év Balatoni Háza 2023. építészeti díjpályázat díjazottjai: