Év Balatoni Háza: üdülőépület kategóriában Révfülöp közösségi pavilona nyert

Az Év Balatoni Háza 2023 díjpályázat győzteseit a közelmúltban hirdették ki lakó-, üdülő-, középület-, és gazdasági-kereskedelmi épület kategóriákban. A minőségi, tájba illő építészetet népszerűsíteni kívánó megmérettetésen üdülőépület kategóriában Révfülöp közösségi pavilona lett, melyet a Páricsy és Társai Építésziroda tervezett.

A díjnyertes révfülöpi közösségi épület-együttes (Forrás: Balatoni Szövetség)

 

A révfülöpi közösségi házat, illetve építészét Ráth Miklósné Tóth Ibolya építész szakértő méltatta a díjátadón az alábbi laudációval:

Az Év Balatoni Háza pályázat nem titkolt- a pályázati kiírásban is rögzített célja- a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése a tágabb közönséggel, figyelemfelhívás a Balaton környezetében épített példaértékű új illetve felújított épületekre.

A díjazott pályamű a Mathias Corvinus Collegium beruházásában épült révfülöpi vitorláskikötő és diáktábor oktatási, közösségi épülete. A diáktábor kiemelt tehetséggondozási helyszínként működik, ahol minden évszakban használható, korszerű, több száz fiatal elszállásolására és oktatására alkalmas épületeket kellett tervezni.

Az oktatási pavilon épülete a tehetséggondozás inspiratív helyszíne. Tiszta, világos, végtelenül egyszerű szerkesztésével hívja fel magára a figyelmet. Az anyagok és szerkezetek következetes, letisztult használata jellemzi. Környezetébe – első látásra extravagánsnak tűnő megjelenése ellenére- harmonikusan illeszkedik. Joggal jut eszünkbe róla Mies van der Rohe mottója: „a kevesebb több”. Ezt maradéktalanul teljesíti.

Az épület mind építészeti kialakításában, mind építéstechnológiájában is egyedi. Ez Magyarország első RIB -bordázott CLT- panel épülete. Tervezői a tömör fa tartószerkezeti elemeket nem a szokásos módon bordákkal befelé, hanem bordákkal kifelé fordítva alkalmazták és ez az innovatív szerkezeti megoldás az egyediség egy újabb rétegét adta az épületnek. A belső tér hangsúlyos belsőépítészeti elemévé vált a látszó tartószerkezet. Ezzel az építészeti megjelenéssel tökéletesen összhangban van a tetőről a homlokzati falakra leforduló elegáns fehér nagytáblás szálcement homlokzatburkolat.

Elmondhatjuk, hogy a Pavilon a ház archetípusa. Ahogy az alkotók mondják róla: „házformájú ház”. Vizuális üzenete a gyermekek számára is olvasható, magától értetődő, otthonos. A tervezők ragaszkodtak hozzá, hogy az oldalfalak ablak nélküliek legyenek; azért, hogy a külvilág ne zavarjon, ne vonja el a figyelmet. A tér így egy fókuszpontra –az épület végpontjára- koncentrálja a belső teret. Mindez erősíti a ház védelmet nyújtó szerepének megélését.

Az építészeti kompozíció –a hosszú és a rövid ház közé illesztett trapéz alakú terasz, amely a Balaton felé nyílik – megerősíti az épület természettel való kapcsolatát, abba való beilleszkedését. A Pavilon a természeti környezet szerves részévé tudott válni.

A Tervezők szándéka szerint: „Könnyen értelmezhető formájával, egészséges belső tereivel, természetes anyagaival, tapintható fa felületeivel a Pavilon nem csupán barátságos tere lehet a gyerekek tevékenységének, hanem észrevehetetlenül terelgetheti a jövő generációját egy egészségesebb, természetszeretőbb szemlélet felé.” Ahogy mondják: „Őszinte ház. Nem burkoltunk, nem takargattunk, kizárólag az időjárás viszontagságai ellen védtük a házat.” így „Az építészeti őszinteség maradéktalanul megvalósulhatott: ami felépült, nem „olyan”, hanem „AZ”.

Ezzel csak egyet érthetünk. Gratulálok!

(Forrás: Balatoni Szövetség)

Révfülöp, Közösségi Pavilon:

Építész: Páricsy Zoltán, Mindszenti-Varga Tamás, Wittinger Győző, Krajnyák N. Bence, Mártonffy Gábor, Zwickl Teréz – Páricsy és Társai Építésziroda Kft. és CLT Technológiai tervező: Murka István, Nyéki Anikó – Dóm Építészműterem

(Az épület-együttesről korábban ITT írt az epiteszforum.hu.)

 

Az Év Balatoni Háza 2023. építészeti díjpályázat díjazottjai: