Európai tavak közös problémáiról tanácskoznak (balatonfured.hu)

A Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft., az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának finanszírozásával, a Tudomány és Régiók találkozása című program keretein belül, konferenciát szervez május 13-án Balatonfüreden az európai tavak közös problémáinak és fejlesztési lehetőségeinek témakörében.

A nagy tavak térségei speciális területek, speciális igényekkel. A tavak jelentős része több országhoz, régióhoz vagy közigazgatási egységhez tartozik, ami megnehezíti az egységes, azonos koncepción alapuló kezelést és EU-s, valamint nemzeti regionális forrásokból való finanszírozását. Annak ellenére, hogy a tavak különböző földrajzi adottságokkal rendelkeznek, számos hasonló környezeti-gazdasági problémával kell szembenézniük Európában.

Általánosságban elmondható, hogy a tavak jelentős mértékben ki vannak téve a környezeti változásoknak (vízminőséggel, vízmennyiséggel kapcsolatos problémáknak), vagy akár a globális éghajlatváltozás hatásainak. Rendkívül sérülékeny területek, érzékenyen reagálnak a globális és helyi változásokkal szemben. Gazdasági szempontból a tavakra túlnyomó részben a turisztikai hasznosítás, szezonális leterheltség jellemző.

A fenti problémák hosszútávon a tavak pusztulásához, az édesvíz készletek csökkenéséhez vezethetnek. A tavak kezelésében szemléletváltásra van szükség, amely eredményeként a tavak a változó környezeti viszonyok között is biztosítani képesek az emberiség életében betöltendő szerepüket. Jelenleg azonban nem létezik a tavakra és térségeik integrált fejlesztésére vonatkozó politika. A meglévő ágazati politikák nem kezelik összetettségüknek és jelentőségüknek megfelelő szinten a nagy tavakat, holott mindegyik tagállamban jelentős természeti és gazdasági értéket, valamint nagy társadalmi jelentőséget töltenek be.

A május 13-án, a Füred Hotelben rendezendő konferencia célja felhívni a politikai döntéshozók figyelmét az európai tavak jelentőségére, ezáltal azok gazdasági és természeti szerepére, melyeket fenntartható módon meg kell őrizni.

A meghívott előadók között szerepelnek hazai és nemzetközi kutatók, politikai döntéshozók, valamint regionális szerveztek képviselői. A konferencia nyelve angol-magyar, szinkrontolmácsolás biztosítása mellett. A konferencián a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött a terem befogadóképességének korlátai miatt.