Kijelölték a Balaton mértani középpontját (Keszthelyi TV)

Balatonakali és Balatonszárszó vonalában helyezkedik el a Balaton közepe– állítja Vértesaljai András, a középpont meghatározásának kigondolója. A koordinátákat dr. Csepregi Szabolcs, a soproni egyetem geodéziai tanszékvezetője határozta meg. A pontot a tó fenekén jelzőkereszttel látták el.

A Balaton közepét meghatározó képet mutatja Vértesaljai András. A geodéziai szakembert már régóta foglalkoztatta a gondolat, hogy a Magyar Tengernek nem volt meghatározva a mértani közepe. Ekkor kereste fel a soproni egyetem tanszékét, hogy segítsék kimérni ezt a pontot. A folyamat két hónap alatt ment végbe.

„Balatonudvaritól délre olyan 3600 méterre a Balaton közepén a víz mélysége 4, 4,5 méter. Attól függ, hogy hogy húzza el a Balaton. Egyébként ennek a koordinátája nem centiméter éles, mert ez nem lehet, ugyanis, hogyha a Balatonba sok eső esik, akkor dagad a Balaton, hogyha pediglen csapadékszegény időszakot élünk át, akkor összehúzódik egy picit. Tehát a méterre pontos koordinátája az tökéletesen megfelel a valóságnak.” – mondta el a szakember a Keszthelyi Tv-nek nyilatkozva.

Vértesaljai András elmondta, legnagyobb tavunk fenekén meg is jelölték a középpontot a koordináták alapján. Ezekhez a mérési pontokhoz hamarosan bárki hozzáférhet, hiszen a tervek szerint keresőoldalakra is felkerülnek. A geodéziai szakember szeretné, ha a hajók is kereszteznék ezt a szakaszt.

Évente több alkalommal rendeznek vitorlás versenyeket a Balatonon. Ilyen például a Kék Szalag is, Európa leghosszabb tókerülő versenye, melyre több százan neveznek minden évben. Nem kevésbé népszerű a Pünkösdi Regatta sem, amely túraversenyen a Balatonföldvár és Keszthely közötti távot kell teljesíteniük a versenyzőknek. A tó közepéig tartó megmérettetést viszont eddig még nem rendeztek meg.

Vértesaljai András elmondta, reményei szerint a Balaton-parti települések vitorlás versenyeket fognak majd rendezni a Balaton közepéig és vissza.