Európa Balatonfüreden kezdődik (veol.hu)

A jelenlegi gazdasági fejlődéssel reális esély mutatkozik arra, hogy Magyarország 2030-ra bekerüljön abba az öt Európai Uniós tagállamba, ahol a legjobb élni, hangsúlyozta Takács Szabolcs, az Európai Uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkár hétfőn, az Európa Balatonfüreden kezdődik című fórumon, Balatonfüreden, a Füred Hotelben.– Amikor 15 éve beléptünk az Európai Unióba, semmilyen tekintetben nem vállaltuk, hogy bevándorló ország legyünk, hangsúlyozta Takács Szabolcs. Az államtitkár aláhúzta, kérdés, hogy Európának milyen lesz az etnikai térképe: a bevándorlást támogató elit erősödik meg, vagy a nemzeti hagyományokat támogató erők?

Reményei szerint májusban az Európai Parlamenti választásokon az Európai Néppárt, illetve a keresztény demokrácia értékei győznek. A Balaton és térsége integrált fejlesztéséről elmondta, hazánk 9000 milliárd forint fejlesztési összeggel gazdálkodik 2014-2020 között. A három balatoni megye mintegy 776 milliárdot kapott, ebből a legtöbbet Veszprém megye, összesen 300 milliárdot, Balatonfüred pedig közel 48 milliárdot. -A Visegrádi Négyek a balti, balkáni térséggel együtt Európa gazdasági motorja, vélekedett.

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos szerint Európa kulturális fővárosa cím nagy lehetőség adott település, térség bemutatkozására. Ezt 2023-ban a Bakony-Balaton térség nyerte el, és Veszprémé a legnagyobb felelősség. A program a térség összes települése összefogásával lehet sikeres.

– 2023 nem cél, hanem kiindulási pont, most edzőtáborban vagyunk. Addigra sikeres programot kell összeállítani, hazai, illetve uniós forrással, hogy véglegesen az európai elitben maradhasson a térség, összegezte az uniós biztos.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke nagyon jelenős előrelépési lehetőségnek nevezte a térség számára a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet. Felidézte, 2015-től jelentős vendégszám növekedés jellemző a régióban, főleg a belföldi látogatók száma nőtt. Szól arról, hogy a tó vízminősége kiváló, de sérülékeny, jelenleg tökéletes, amelyre nagyon kell vigyázni az infrastrukturális fejlesztéseknél.

– Cél az, hogy a Balaton térsége a megújulás, egészség, természetesség, fenntarthatóság jegyében Közép-Európa mintarégiója legyen, mondta. A BFT kapcsán kiemelte, 2014-2020 között 365 milliárd forint fejlesztési forrás kerül a Balatonhoz, a városhoz érkező pénz tartalmazza a vasúti fejlesztést is. Fontosnak nevezte az európai tavak integrált fejlesztését, amelyről konferenciákon beszélnek, és tervezik, hogy 2022–ben a Tavak Világtalálkozóját a Balatonnál rendezzék meg.

A cikk folytatása itt található.