Esőszünet Somogyban (sonline.hu)

Bő másfél nap alatt közel 60 milliméter csapadék hullott Somogy megyében, emiatt félbeszakadtak a szántóföldi munkák. A gazdálkodók felkészültek az újabb munkára, a 62 ezer hektárnyi kukorica 85 százalékát betakarították. A talaj minőségétől a növényfajtákon át a vadkárig több dolog befolyásolta az eredményeket, eddig a hektáronkénti átlagtermés közel kilenc tonna.

Ahogy a közmondás szerint a májusi csapadék aranyat ér, úgy a novemberi ezüstöt jelenthet sok gazdának – mondta el a sonline.hu-nak  Keszthelyi György, a nagyberényi Agrár Zrt. elnöke. Hozzátette: két napon belül 62 milliméter eső hullott, a szerdai leállás után csütörtökön újra nekiállhatnak a kukorica betakarításának, a 450 hektárból még 70 hektár van vissza. Az átlagtermés csaknem tíz tonna körül alakult. Ezután a 200 hektárra tervezett őszi mélyszántás ad majd további feladatot.

Szalai Norbert somogyaszalói egyéni gazdálkodó szerint nehéz megfejteni az időjárás titkát. Kedden 42 milliméter csapadék itatta a szántót, előtte viszont csaknem egy hónapig hiányzott a kiadós égi áldás. A gazdaságukban 30 hektárnyi tengeri vár betakarításra, ezt a bérmunkában dolgozó két kombájn egy nap alatt levághatja. Keszthelyi István, a mosdósi Mawa Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: a nagy mennyiségű eső következtében leállt ugyan a munka, ám szükség volt a csapadékra.

Szabó Tamás, a Magosz somogyi elnöke a sonline.hu kérdésére kifejtette: Somogyban térségenként eltérő nagyságban, de a legtöbb helyen átlagosan 50-60 milliméter eső hullott a hét elején. A gazdálkodók felkészültek az újabb munkára, a 62 ezer hektárnyi kukorica 85 százalékát betakarították. A talaj minőségétől a növényfajtákon át a vadkárig több dolog befolyásolta az eredményeket, eddig a hektáronkénti átlagtermés közel kilenc tonna.