Értékelte az idei viharjelzési szezont a Katasztrófavédelem

A katasztrófavédelem mindenkori törekvése az állampolgárok biztonságának az erősítése – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal közös közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület elkötelezett a minél magasabb technikai színvonalú megoldások alkalmazása mellett. Ennek eredményeként 2021-ben megújult a Velencei-tavi viharjelzőrendszer, így a balatoni jelzőberendezések modernizálását követően az idei szezonban már a Velencei-tavon is korszerű LED-lámpák működtek.

A korábban KEHOP forrásból finanszírozott, a Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése a Balaton régió területén nevű projekt fejlesztéseivel kapcsolatos visszajelzések azt igazolták, hogy a bővített állomásoknak és a LED-technológiás jelzőberendezéseknek köszönhetően javult a láthatóság, jobban észlelhetőek a jelzések.

Hasznos volt a Balaton-parti strandokon, táborokban, kikötőkben, rendőrőrsökön kihelyezett kétszáz lakosságtájékoztató tábla is, amelyek a viharos időszakban követendő szabályokkal ismertették meg az embereket.

Az országos viharjelzőrendszer technikai, üzemeltetési feladatait a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízása alapján a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület látta el, a viharjelzéseket és a balatoni időjárási előrejelzéseket az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma adta ki.

A balatoni viharjelzés a tó három medencéjében egymástól függetlenül működött, mindhárom rendszer az adott terület időjárási körülményeihez igazodva jelzett. A tó nyugati medencéjében 6 millió 120 ezer, a középső medencében 6 millió 3 ezer, a keleti medencében pedig 6 millió 200 ezerszer villantak fel a jelzőberendezések ebben a 2022-es idényben.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság évek óta üzemelteti az ingyenesen elérhető TAVIHAR nevű mobil alkalmazást, amelyen jól követhető az ország legnagyobb tavain érvényes aktuális viharjelzés.