Értékelte az idei viharjelzési szezont a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vízirendészeti rendőrőrsein 31 szolgálati kisgéphajóval 52 fő lát el szolgálatot a vízen. A folyamatos vízirendészeti jelenlét a nyár teljes időszakában biztosított volt – áll a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösen kiadott közleményében. 

Elsősorban a fürdőeszközöket használó, a szörfösök, vitorlázók, elektromos hajtású vízijárművel közlekedő személyek körében volt szükség rendőri intézkedésre, mentésre, mely betudható a hirtelen kialakuló időjárási változásoknak. A Balaton számos vízi rendezvénynek ad otthont, ilyenkor a Vízirendészet folyamatosan kapta a viharjelzők állapotáról az információt, hogy felkészülhessenek egy esetleges mentési helyzetre, havaria megelőzésére.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a viharjelzési szezonban 190 esetben összesen 349 fő fürdőzőt vagy vízi közlekedő személyt mentettek ki a vízből, ami az elmúlt 10 év átlaga alapján egy középértéket mutat. 2022. április 1. és október 31. között 11 ember fulladt a Balatonba. Halálos kimenetelű vízi közlekedési baleset nem történt.