Erős vihart okozott az átvonuló hidegfront a Balatonnál – 121 Km/órás szélerősséget is mértek

Pénteken, a kora délutáni órákban egy gyors mozgású, éles hidegfront érte el a Balaton térségét. Intenzív záporok, helyenként zivatarok alakultak ki. A Balatonszemes előtti félvízi mérőplatformon regisztrálta a legerősebb, 121 kilométer/órás széllökéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőműszere – közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője a HírBalatonnal.

 

A balatonszemesi után a Bakonyban következett Kab-hegy 104 km/h, majd  Balatonőszöd 99 km/h legerősebb szélsebességgel.  A Balatonnál többfelé intenzíven esett az eső, azonban a lehullott csapadék mennyisége nem volt rendkívüli.

A vihar átvonulását az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriumából az alábbi videón lehet követni:

https://youtu.be/FpEVAdgi0l8

 

Az átvonult hidegfront csak átmeneti lehűlést okoz, szombaton 16 fokos legmagasabb nappali hőmérséklettel. Vasárnaptól az élénk délnyugati széllel újabb melegedés veszi kezdetét és a hét közepéig ismét 20 fok fölé emelkedik a nappali maximum hőmérséklet.

Újabb lehűlés szerdától várható.

Az október végi mozgalmasnak ígérkező időjárás miatt a vízre szálló horgászoknak, hajósoknak mindenképpen javasolt követni a viharjelzést, illetve a balatoni időjárási előrejelzést a met.hu/Balaton oldalon, vagy az „OMSZ METEORA” mobilos alkalmazáson – javasolta Horváth Ákos.