Érdemes az eget kémlelni – csillagok hullanak a Balatonnál

Az év egyik leglátványosabb szabadtéri élménye vár ránk a következő éjszakákon, amikor minden kívánságunk teljesülhet – legalábbis a legenda szerint. Erre sajnos nincs garancia, ám az biztos, hogy az augusztusi Persesidák raj az előttünk álló hét végén produkálja majd a legintenzívebb a csillaghullást. Pénteken és szombaton hajnalban óránként akár 80- 100 tűzgömb is feltűnhet az égbolton.

Az elmúlt éjszaka során a szokott aktivitást is felülmúlta a meteorraj, de a péntek éjszakát ébren töltők szintén kapkodhatják majd a fejüket a Balatonnál is-

A közvetlen Balaton part ugyan nem nevezhető fényszennyezés-mentes területnek, ám itt is találhatunk olyan helyeket, ahol zavartalanul csodálhatjuk a pártatlan látványt. Olyan helyet érdemes keresni, ahol a lehető legkevesebb a mesterséges fény, nincs a közelben közvilágítás, nem akadályozzák a látványt fák vagy magas épületek – mondta el a hirbalaton.hu kérdésére Csizmadia Szilárd, a Magyar Csillagászati Egyesület Zalaegerszegi Csoportjának vezetője.

Sajnos holdfázis nem túl kedvező a megfigyelések szempontjából, ezért a szakember a hajnali 01 óra körüli időpontot ajánlja Szent Lőrinc könnyeinek megcsodálására.

Magyarországon egyébként a Zselicség a legkevésbé fényszennyezett terület. A somogyi térség 2009-ben kapta meg a Nemzetközi Csillagoségbolt-park (International Dark Sky Park) címet Európában elsőként, egy skóciai területtel egyszerre.

(18:00)