Építési szigor Balatonalmádiban

Szigorították a Helyi Építési Szabályzatot (HÉSZ) Balatonalmádiban, hogy a település megőrizhesse kertvárosias jellegét. Ez az elmúlt évek egyik legjelentősebb szigorítása – közölte közösségi oldalán a polgármester, Fabó Péter.
A polgármester posztja így folytatódik:
A mai napon hatályosult a helyi építési szabályzatról szóló önkormányzati rendelet módosítása.
A rendelet módosításának célja az volt, hogy kertvárosias lakóterületi övezetben korlátozni tudjuk a kialakítható önálló rendeltetési egységek számát. A korábbi négy lakóegység helyett alapesetben már csak egy önálló rendeltetési egység kialakítására lesz lehetőség.
Két önálló rendeltetési egység kialakítására kizárólag abban az esetben lesz lehetőség , amennyiben a telekméret eléri a kialakítható legkisebb telekméret másfélszeresét.
Három vagy négy lakóegységes építkezés kertvárosi lakóövezetben egyáltalán nem lehetséges.
Ezzel igyekszünk gátat szabni a telepszerű, befektetési célú építési beruházásoknak, amelyek mind infrastrukturálisan, mind környezetileg aránytalan terhet rónak ezen városrészekre.
A HÉSZ módosítása – a közhiedelemmel ellentétben – nem az önkormányzat kénye-kedve szerint történik.
Magasabb szintű jogszabályok, valamint több hatóság, államigazgatási szerv jelöli ki azokat a kereteket, amelyek között egy ilyen módosítási szándék lefolytatható.
De szándék, az kell hozzá, és én ezt egy alapvető fontosságú kérdésnek tartottam.
Főépítészünk, a helyi Építészeti-Műszaki Tervtanácsunk és a képviselő-testület tagjai is teljes mértékben azonosultak ezzel a törekvésemmel.
Minden Balatonalmádi polgár nevében köszönöm!