Emelkedett az ügyek száma a somogyi bíróságokon (sonline.hu)

Időszerűség, szakmaiság, és kiegyensúlyozott ítélkezés jellemezte a Kaposvári Törvényszék 2023-as munkáját – hangzott el azon az évértékelőn, melyet kedden az összbírói értekezlet előtt tartottak.

Országosan alacsony, de érezhető emelkedés (2,4 százalék) volt tapasztalható tavaly az érkező ügyek számában, ezt a trendet a Kaposvári Törvényszék is követte, ahol 1,8 százalékkal több ügy érkezett, összesen 32 987. Főként a polgári peres ügyek száma emelkedett. A befejezett ügyek száma meghaladta az érkezettekét, vagyis az ügyhátralék csökkent, 2023-ban az előző évhez képest 4 százalékkal mérséklődött. Egy központi intézkedés hatására 2020 óta országosan megfeleződött a két éven túli peres ügyek száma, erről Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke beszélt. Tavaly a Kaposvári Törvényszéken 85 ilyen két éven túli ügy volt folyamatban, míg 2020-ben 120. Öt éven túli per csak három maradt Somogyban.

Az ítélkezés elfogadottságát mutatja, hogy kevesebb első fokú ítéletet fellebbeztek meg a jogkeresők, számolt be róla Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke. A polgári-gazdasági ügyszakban a vármegye járásbíróságainak ítéletei ellen 93 százalékban nem éltek jogorvoslattal. A fellebbezések után 100 ítéletből a somogyi járásbíróságok polgári ügyszakában 4 változik, a büntetőnél 23-24, míg a törvényszéki polgári peres ügyekből 7, és a törvényszéki büntetőügyekből 12.

A törvényszéken 322 millió forint értékben végeztek felújításokat. Somogyban 9 távmeghallgatásra alkalmas tárgyalóterem van, ebből Kaposváron négy, Barcson, Fonyódon, Marcaliban, Siófokon, Nagyatádon egy-egy. Tavaly összesen 1087 távmeghallgatást tartottak.

A tavalyi a nyugodt ítélkezés éve volt, de némely területen emelkedéssel, mert a járásbíróságokon a gazdasági perek aránya 29 százalékkal lett több, és a szabálysértési perek és a bírósági végrehajtási ügyek száma is jelentősen nőtt. A somogyi bíróságok munkaterhei felette vannak az országosnak, a másodfokú büntetőszakban az egy tárgyalótanácsra jutó érkezés az országos átlag 167 százaléka, igaz, hogy egy hónapra vetítve a legtöbb ügyet is fejezik be az országban.

A cikk folytatása itt elolvasható.