Engedély nélkül rakták ki az e-rollereket a Balaton partján (sonline.hu)

Amilyen gyorsan megjelentek az elektromos rollerek a Balaton déli partján, olyan gyorsan lepték el a világhálót az út szélére, a járdára, a kerékpárút közepére vetett kétkerekűek képei.

Szanaszét hagyott rollerek, az út szélére, a járdára, a kerékpárút közepére sok esetben balesetveszélyesen letett járművek miatt panaszkodnak sokan a Balatonon. Arra is volt példa, hogy valaki rendőrt hívott a háza előtt magára hagyott villanyroller miatt.

Mindenféle engedély nélkül rakták ki őket. A helyiek többsége egyáltalán nem örül az új közlekedési lehetőségnek. Ha nem gyűjti be a szolgáltató, akkor az önkormányzat fogja

– mondta a sonline.hu-nak Kenéz István balatonlellei polgármester.

A lellei polgármester figyelmeztetését másnapra tett követte: Lellén begyűjtötték a rollereket. Hasonló feszültséget keltettek az e-rollerek Balatonfenyvesen is, ott is intézkedett az önkormányzat a járgányok miatt.

Áprilisban egyeztettünk a szolgáltató céggel, és akkor megígérték, hogy nem úgy fogják csinálni, ahogy tavaly Alsóörsön kezdték. Ennek ellenére a szolgáltató mindenfajta előzetes tájékozódás és engedélykérelem nélkül kitelepítette a járműveit – mondta Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármester.

Az elektromos rollereket elszállíttatta a napokban a feny­vesi önkormányzat, s a tárolás költségének megváltását követően viheti el a rollereket a tulajdonosuk. Balatonbogláron sem fogadták kitörő örömmel az e-rollereket.

Sok a panasz miattuk, s nem nagyon látom a létjogosultságukat Bogláron. Most tárgyalunk a céggel

– mondta Mészáros Miklós polgármester.

Jó dolog az elektromos roller, ha valaki este haza szeretne menni és nincs mivel. Természetesen kulturáltan kellene használni ezeket az eszközöket. Megkerestem a céget, és szabályozni fogjuk a működésüket. Nem lehet a jövőben mindenhol otthagyni a rollereket, az alkalmazás tudja ezt, csak egy módosítás szükséges hozzá.

– mondta Hidvégi József fonyódi polgármester, aki megjegyezte: az e-rollerek talán arra is megoldást nyújthatnak idővel, hogy kevés a taxi a városban.

Az üzemeltető cég képviselői elmondták: a rollerekkel nem káosz teremtése a céljuk, hanem épp ellenkezőleg.

Zöldebb közlekedést szeretnénk meghonosítani Magyarországon, a mikromobilitást próbáljuk a hétköznapok részévé tenni, hogy ezzel is védjük a környezetünket. Az önkormányzatokkal együttműködünk és a közlekedőket arra buzdítjuk, hogy jól használják a rollereket

– mondta Varga Denise, a Lime magyarországi képviseletének vezetője. Hozzátette: az önkormányzatok kérésére lassítani tudják az elektromos járműveket, s tilos parkolókat is az applikációba tudnak építeni. Van olyan város, ahol az önkormányzat végzi a rollerekkel kapcsolatos feladatokat.