Energia-takarékoskodásba kezd a keszthelyi Georgikon (TV Keszthely)

Online oktatásra térnek át a MATE Georgikon Campusán az energetikai megszorítás miatt. A vizsgák nagy részét is az interneten keresztül lehet letenni. Az intézmény nem zár be, sőt, korszerűsítés is végbemegy több helyszínen is.

Az egyetem tantermi jelenlétet nem igénylő oktatási formára vált át, ezzel is az emelkedő rezsiárak megfelelő kigazdálkodásához járulnak hozzá. Temperáló fűtést vezettek be a Georgikon Hotelben és a Diákcentrumban is – tudósít a TV Keszthely.

A D épületben sem tartanak órákat. Az előadásokat az A és az E épületekbe csoportosították át, az itt dolgozókat is átmenetileg átköltöztették máshova. Ezzel párhuzamosan zajlik az energetikai korszerűsítés is. A kazánokat már ki is cserélték a D épületben.

„RRF-es forrásokból a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem különböző energiahatékonysági fejlesztéseket valósít meg 3,4 milliárd forintból. Többek között egyébként a gödöllői, kaposvári, keszthelyi illetve a szarvasi kampuszokon. Ami a Georgikon Campust érinti, az az, hogy itt a D épületben energiahatékonysági fejlesztést fogunk megvalósítani, illetve ez már folyamatban van, Illetve az E épületegyüttesben pedig primer energiatermelést megvalósító beruházást fogunk megvalósítani. Úgyhogy azt gondolom, hogy fogunk tudni védekezni a megnövekedett rezsiárak ellen.” 

– ismertette Dr. Szabó Péter általános campus-főigazgató helyettes.

Az egyetemen emellett további intézkedésekkel próbálják csökkenteni a rezsit. Ilyen például az is, hogy december 19-e és január 8-a között lesz egy rövid leállás, ezzel is próbálnak spórolni. Csütörtökönként és péntekenként home office-ban is dolgozhatnak az intézmény munkatársai. A tavaszi félév is később indul meg, a jelenléti oktatás pedig április 15-én kezdődik.

Az intézkedések miatt az őszi vizsgaidőszak meghosszabbodok. Legalább egy személyes jelenléti alkalmat kell biztosítaniuk a vizsgázóknak, a többit pedig online fogják megoldani. Valószínűsíthetően az E-learning platformon biztosítják majd a vizsgázási lehetőségeket.