Várhatóan emelkedik az idegenforgalmi adó Balatonfüreden (napi.hu)

Balatonfüred képviselő testülete a jövő héten dönt az idegenforgalmi adó 2020-tól hatályos emeléséről. Ha a testület támogatja az erről szóló előterjesztést, akkor Balatonfüreden az idegenforgalmi adó a jelenlegi 515 forintról 530 forintra emelkedik.

A 15 forintos növekedés elhanyagolható például egy családi nyaralásánál, a balatonfüredi önkormányzat számára azonban komoly forrásbővülés tekintve, hogy tavaly a város kereskedelmi szálláshelyein közel 730 ezer éjszakát regisztráltak. Egy 15 forintos emelés önmagában közel 11 millió forintos bevételnövekedést jelent ezen a szinten.

A város a tavalyi költségvetésébe 384 millió forint idegenforgalmiadó-bevételt tervezett, idén pedig 400 millió forintot. Ez a 9,7 milliárd forintos mérlegfőösszeg 4,1 százaléka – írja a napi.hu.

Füred 2018-ban a harmadik helyet foglalta el a balatoni régióban az összes szálláshely (tehát nem csak a kereskedelmi) forgalmát tekintve – írta korábban a Balatontipp a KSH adatai alapján.

A régióban messze Hévíz a legnépszerűbb, a dobogó második és harmadik fokán azonban cserélődnek a szereplők. 2018-ban például Siófok volt a második köszönhetően a rengeteg magán szálláshelynek. Korábban Balatonfüredé volt a második hely és Zalakarosé a harmadik