Ellenőrzik a fiatalokat Siófokon (sonline.hu)

Ifjúság- és gyermekvédelmi ellenőrzés-sorozat kezdődött a Petőfi sétányon és környékén múlt hétvégén – adta hírül a siófoki városháza. A közleményből kiderül, hogy az akcióba azért fogtak bele, mert a gyerekek között is sokan vannak, akik a sétányon vagy az ottani szórakozóhelyeken éjszakánként felügyelet nélkül bűncselekmény áldozatává válnak vagy ők maguk lesznek elkövetők.

A nyári hétvégéken akár 15-20 ezer ember is megfordul a siófoki Petőfi sétányon, és ebben a tömegben a 18 évesnél fiatalabb közönség aránya is meghatározó – írja a sonline.hu.  A fiatalok a szezonban még több alkalommal találkozhatnak a sétányon a rendőrök, a család- és gyermekvédelmi szolgálat, a helyi kábítószer-ellenes fórum, valamint a strandot és a sétányt üzemeltető Balaton-parti Kft. munkatársaival, akik „Gyermekek és tinik az éjszakában – prevenciós összefogás a gyermekek védelmében” jelszóval ellenőriznek a bulinegyedben. Ez a legújabb sétányakció a városban, ahol augusztus 1-je óta nemcsak a közterületi alkoholfogyasztás tilos, de este 10 és reggel 6 óra között az alkoholt sem árusíthatnak a boltok.

A bűnügyi statisztikák ugyan a Balaton partján mindenütt javulnak, emellett a rendőrség is folyamatos felvilágosító munkát végez a nyaralók körében. A strandokon rendszeresen megjelennek a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai, akik a prevenció jegyében igyekeznek felhívni a nyaralók figyelmét arra, hogy a könnyelműségen keresztül hamar áldozattá válik például a strandoló, aki a fürdőzés idejére a törölköző alatt gondolja biztonságban a pénztárcáját. A balatoni strandokon a rend­őrök igyekeznek a tőlük megszokottnál lazábban figyelmeztetni, így arra is volt példa, hogy egy kávé mellett beszélgettek a vendégekkel arról, hogy az üresen maradt nyaralók és apartmanok céltáblái a fosztogatóknak, akik kifejezetten a zsúfolt hétvégéket kedvelik, amikor a tömeg a strandokon pihen.

A rendőrség bűnügyi térképén keresve szembeötlő, hogy a bűncselekmények között a Balatonnál a lopások és a tulajdon elleni szabálysértések vannak többségben. A június 14. és július 14. közötti egy hónap adatait nézve a tóparti települések között Siófokon követték el a legtöbb bűncselekményt. A városra vonatkozó összesítés a nyár első felében 76 bűnesetet mutat, ebből 24 történt közterületen. Viszonyításként a tavalyi, teljes év számait lehet hozni. Bene Zsolt, a Siófoki Rendőrkapitányság vezetője a városi képviselők július közepén tartott ülésén számolt be arról, hogy a déli part legnagyobb városában 2019-ben összesen 585 bűncselekményt követtek el, ami nagyjából 32 százalékos javulást mutat 2018-hoz képest.

Az biztos, hogy a rendőri jelenlét az idén nyáron minden eddiginél jelentősebb a turisztikai főszezon legfrekventáltabb siófoki negyedében. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy az önkormányzat túlórapénzt biztosít a rendőrségnek. Több vállalkozó szerint azonban az akár százfős rendőri razziák nem tesznek jót a város imázsának. A helyi turizmus érintettjeinek meglátása szerint a közterületek állapotának javítását vagy a vendégkör megszűrését célzó intézkedések legalább annyi anyagi áldozatot érdemelnének a várostól, mint amennyit biztonsági emberekre és kamerákra költ az önkormányzat.