Elkészültek a víztározók költségtervei és az önkormányzatok már beadták a pályázatokat (zaol.hu)

A nyáron hullott extrém mennyiségű csapadék következtében a térség több, horgásztóként is működtetett árvízcsúcs-csökkentő víztározója kárt szenvedett, sőt, olyan is akad, amelyik gyakorlatilag teljesen megsemmisült.

 

Ahhoz, hogy ezek feladatukat újra betölthessék, több százmillió forintra van szükség, amit a tulajdonos önkormányzatok önerőből bizonyosan nem tudnak előteremteni. Némelyiknél még az önrész biztosítása is nehézségekbe ütközik, ezért elengedhetetlen az állam segítsége. A polgármesterek információi szerint van is központi akarat erre vonatkozóan. A legnagyobb kárt a miháldi és a galamboki tó szenvedte el, érdeklődésünkre a települések polgármesterei elmondták: természetesen, benyújtották pályázatukat a vis maior alaphoz.

A 11 hektáros, két részből álló tó két gátja is megrongálódott, az egyik középen teljesen átszakadt, a másiknak pedig a vész-árapasztó rendszere semmisült meg – bocsátotta előre Szabó Tamás, Galambok polgármestere. – A felső tó teljesen használhatatlanná vált, hiszen minden víz elfolyt belőle, az alsó rész még horgászható, de a vízszint a kívánatosnál jóval alacsonyabb és a Katasztrófavédelem vízügyi hatósága a tó fokozatos, teljes leürítésére kötelezte a horgászegyesületet. Az első szakértői vélemények alapján 340 millió forintra lenne szükség ahhoz, hogy a sérült gátak javítása megkezdődhessen. Tudni kell, hogy a tónak a horgászati funkció mellett árvízcsúcs-csökkentő szerepe is van: a környező dombokról lefutó csapadékot összegyűjti és szabályozottan engedi a falu felé. Bonyolítja a helyzetet, hogy a tónak négy önkormányzat a tulajdonosa. A pozitív pályázati elbírálás nem jelent 100 százalékos finanszírozást, hisz a tulajdonos önkormányzatoknak (Zalakomár, Galambok, Balatonmagyaród és Zalaszentjakab) önrészt kell vállalniuk, ami akár a 30 százalékot is elérheti. Mi reménykedünk, hogy az önrész mértéke nem haladja meg a 10 százalékot, ami így is 34 millió forintot tenne ki. A tulajdonos települések költségvetése nem rendelkezik ekkora tartalékkal. Zalakomár tulajdoni hányada 50 százalék feletti, így az övék lenne a legmagasabb anyagi teher, Galambok tulajdonrésze 21,9 százalék. Ez is nagy kihívás, ráadásul a gátszakadáskor 1 hidunk teljesen megsemmisült, 2 pedig megrongálódott. Ezek helyreállításához szintén vis maior pályázatot adtunk be, természetesen itt is önrésszel kell számolnunk. Nagyon nagy szükségünk lenne központi segítségre – tette hozzá.

A teljes cikk itt elolvasható.