Elkaszálták a gereblyézőket

Súlyos tízezreket és akár tíz éves eltiltást is kockáztathatnak az orvhorgászok és azok, akik semmibe veszik a balatoni horgászrend passzusait. A szigorú szabályozás ellenére még mindig bőven akadnak  „zavarosban horgászók” . Csak júliusban 33 esetben buktak le trükkös horgászok  a Balatonnál – tájékoztat honlapján  a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

 130, illetve  110 ezer forintos halvédelmi bírsággal sújtotta a Somogy Megyei Kormányhivatal azt a két fonyódi horgászt, akik tiltott eszközzel, tiltott módon horgásztak. Az eset még tavaly karácsony előtt történt, a határozat, a bíróság jogerős ítéletét követően a napokban született meg. A gereblyézőket a pénzbüntetés kiszabásával egyidőben két évre eltiltották az állami jegy és a területi jegy váltásától. Mivel a gereblyézés orvhalászatnak minősül a halgazdálkodási társaság ezen túlmenően – élve a  a Balatoni Horgászrend adta szankcionálási jogával – dönthet úgy, hogy az elkövetők a következő tíz évben nem válthatnak balatoni területi jegyet.

A gereblyézést erős horgászbottal, vastag zsinórral végzik: a nehéz ólommal és nagy hármas horoggal ellátott szereléket a folyó fenekén rángatják, így a horog beleakad a nagy halak testébe, így húzzák őket partra vagy a csónakba. Nagyon sok azonban sebesülten a vízben marad, s később pusztul el – így az ebből fakadó kár is jelentős.

A szankcionálás nem cél, csupán eszköz

A horgászok nagyon nagy többsége becsületes, szabálykövető, egyre többen vannak, akik a horgászat öröméért és nem pusztán zsákmányszerzési céllal ülnek le a vízpartra. Az ő jogos elvárásuknak is eleget teszünk azzal, hogy minden eszközzel igyekszünk visszaszorítani az illegális eszközökhöz folyamodók tevékenységét – mondta el a hirbalaton.hu kérdésére Havranek Mihály, a társaság halőrzési vezetője.

A törekvések ellenére a július hónap sem javított az idei év statisztikáján, a halászati őrök 33 esetben jártak el trükkös horgászokkal szemben. Tizenketten engedély nélkül, öten területi jegy hiányában, tizenegyen a megengedettnél több bottal próbáltak zsákmányt ejteni. Négy esetben maradt el a fogási napló vezetése és egy olyan horgász akadt fenn az ellenőrzésen, aki a megengedettnél több halat szeretett volna magával vinni.

Az elmúlt évekkel adatsorait nézve a 2012-es esztendőben jártak el a halőrök a mostaninál több szabálysértővel szemben. 2014- ben, ugyanebben a hónapban például „mindössze” 28 feljelentés született.

(15:05)