Elismerő oklevelet vehetett át Felsőörs polgármestere (veol.hu)

Családbarát önkormányzat elismerést vehetett át a Parlamentben Szabó Balázs, Felsőörs polgármestere Kardosné Gyurkó Katalintól, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnökétől.

 

Minek köszönhetik ezt a kitüntető címet? – erről kérdezte a veol.hu az illetékeseket.

– Felsőörs azért speciális, mert rengeteg a fiatal betelepülő, és nagyon sok a nagycsaládos. Egy település jövőjét az határozza meg, hogy kell-e bővíteni az intézményi férőhelyeket. Nálunk sosem kellett bezárni semmit, sőt férőhelyre van szükség.

Az óvodát 60-ról 90 férőhelyesre bővítettük, ahol a családok harmada nagycsaládos, a 12 fős bölcsődében pedig a bővítés után 24 gyermek fér majd el, szögezte le Szabó Balázs, az 1839 lakosú község polgármestere, aki Pásztorné Simon Annamária közösségszervezővel együtt részletezte érdeklődésünkre azt, hogy miért nyerhették el a családbarát önkormányzat kitüntető címet.

Ők is a nagycsaládosok közé tartoznak: a község vezetője feleségével együtt négy gyermeket, Annamária és férje pedig hármat nevel.
Akik Felsőörsre költöznek, elsősorban nem az intézményeket tekintik meg, hanem a jó közösséget keresik. A községről köztudott, hogy fiatalos, családbarát település, és kedvezőbb árúak az ingatlanok, mint a Balaton-parton. Ráadásul Felsőörs lenyűgöző, tiszta levegőjű környezetben található.

– Mindez önmagában nem elegendő, az adottságokat meg kell tölteni tartalommal, jegyzi meg Pásztorné Simon Annamária, aki közösségszervezőként meghatározó szerepet tölt be ebben. Évente harmincnál több ingyenes, önkormányzati rendezvényük van, mint a szüreti mulatság, gyereknap, a falunapok, író-olvasó találkozó, nyitott műhelyek, a túrák.

 

A hivatalra kitűzött babazászlóval köszöntik az újszülötteket

Szép szokás náluk, hogy az önkormányzatra kitűzik a babazászlót, ha újszülött érkezett közéjük, augusztus 20-án külön babaköszöntőt szerveznek, és ha az önkormányzathoz fiatal édesanya érkezik, a nyugodt ügyintézésért valaki mindig figyel a kicsire. A polgármester és a közösségszervező hozzáteszi, nagyon sokat köszönhetnek annak, hogy kitűnő az együttműködés a civilekkel, az egyházakkal is.

Helyiek és civilek egyebek mellett táborokat, fejlesztőtornát szerveztek Felsőörsön. Az önkormányzat több fecskeházat működtet, amelyben a fészekrakásig jutányos áron élhetnek a fiatal párok.

– Természetesen nem dőlünk hátra, sok még a feladat, de az nagyon fontos, hogy itt mindenki jól érezze magát. Így a szüreti mulatságon a 18 éveseket is köszöntjük – jegyezték meg.