Szüreti napok Tihanyban: kitűnő évjáratot ünnepeltek (veol.hu)

Titz Tibor kisbíróval az élen jó kedélyű szüreti menet vonult végig Tihany utcáin vasárnap, miközben kínálták a kitűnő helyi nedűket az őket tapsoló, éljenző tömegnek. Volt mit ünnepelni Tihanyban, illetve a Balatonnál, mert kitűnő évjárat mutatkozik, ezt mondták a gazdák a várható borokról a hétvégén. A fürtök egészségesek, a már leszüretelt termés mustja pedig jó cukorfokot mutat. A hangulatot fokozta, hogy a jelzett esős idő a hétvége nagyobb részén elmaradt, így mindenki önfeledten szórakozott.

A szüreti napok gazdag programokkal már pénteken megkezdődtek, amit a helyi művelődési ház, a borrend és a lovasklub szervezett meg.

A jó kedélyű szüreti mulatságra a felvonulás tette fel a koronát, amikor lovasok, huszárok, lovas kocsisok, népművészeti csoportok, mazsorett-táncosok, zászlóforgatók zenés, nótázós hangulatban vonultak végig a falun, és a magukkal vitt nedűkből bőven jutott a nézelődőknek is. A menet egészen az apátságig ment, ahol a szőlőt és a kenyeret Mihályi Jeromos tihanyi perjel megszentelte.

Aradi István alpolgármester pénteki megnyitójában a helyi szőlőművelés több száz éves hagyományáról beszélt, amelyre nagyon büszkék. – Amikor a Tihanyi Bencés Apátságot 1055-ben I. András király megalapította, az apátságnak húsz család vinitorest, azaz szőlőmunkást ajándékozott, innen a mai Vinitores Tychonienses Borlovagrend elnevezés – emlékeztetett.

A háromnapos mulatságon minden korosztály megtalálta a neki való programot, így egyebek mellett előadást hallgathattak meg az egészséges borfogyasztásról, kézműves foglalkozás várta az érdeklődőket a szüret jegyében, fergeteges hangulatot teremtett a Tihany Gyermek Néptáncegyüttes, a helyi népzeneoktatás és asszonykórus, a Füred Dixieland Band, Bereczki Zoltán akusztik műsora, illetve a Búgócsiga zenekar szüreti bálja. A gyermekeket külön érdekes programokkal, játékokkal várták, a kirakodók pedig szép kézműves portékákat kínáltak.

A szüreti mulatságon átadták a Virágos Tihanyért és a Takaros tihanyi porták idei díjait is – számolt be a veol.hu.