86 éves korában elhunyt id. Parti János, a magyar szállodaipar meghatározó személyisége, a HungarHotels egykori általános vezérigazgató-helyettese, több balatoni szálloda és étterem vezetője.
Id. Parti János 1936-ban született, tanulmányait a Közgazdaságtudományi Egyetemen végezte 1958-ban – írja a turizmus.com.
Több mint 40 évig dolgozott a Hungária Szálloda és Étterem Vállalatnál (HungarHotels). A Kádár-korszak legnagyobb szállodalánca fénykorában 50 hotellel, továbbá éttermekkel, csárdákkal rendelkezett, emellett külföldön is üzemeltetett házakat és éttermeket. Egyetemi tanulmányai alatt felszolgáló-tanulóként kezdett a Margitszigeti Nagyszállóban, ahol előbb felszolgáló, később szállodatitkár; 1959-ben a keszthelyi Hullám Szálló üzletvezető-helyettese, 1960-tól Budapesten előbb a Béke szálloda üzletvezetője, majd 1961-től a Grand Hotel Royal igazgató-helyettese lett. 1963-ban a Falstaff magyar étterem nyitását irányította Lipcsében. 1965-től a Hungária Szálloda és Étterem Vállalat központi áruforgalmi vezetője.
1966-tól megbízták a vállalat balatonfüredi egységének, így több balatoni szálloda és étterem (Balatonfüred: Hotel Annabella, Hotel Marina, Hotel Aranycsillag, Kedves Cukrászda, Balaton Étterem, Baricska Csárda, Hordó Csárda, Vitorlás Eszpresszó; Balatonalmádi: Hotel Auróra, Tulipán Hotel; Tihany: Rege Cukrászda; Balatonakali: Mandula Csárda; Csopak: Malom Csárda) vezetésével.
1968-ban a Magyar Szállodaszövetség alapító tagja. 1975-től a HungarHotels főosztályvezetője, majd 1982-től általános vezérigazgató-helyettese. Nyugdíjba vonulása előtt 1992-től 1997-ig a vállalat budapesti New York Önálló Egységének (New York Kávéház, Kárpátia Étterem, Udvarház Étterem, Alabárdos Étterem) vezetője, nyugdíjba vonulása után 1997-től 2002-ig a VIMOSZ főtitkára.
Munkásságáért 2006-ban a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjével, 2008-ban Pro Turismo díjjal tüntették ki.