EKF – Új kiállítótér nyílik tavasszal Balatonfüreden

Új kiállítótér nyílik tavasszal a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program részeként Balatonfüreden: Nemes Judit képzőművész és Szöllősi-Nagy András egyetemi tanár több ezer darabos gyűjteményéből rendezik be az új Modern Műtárat (MoMű), amely a Szívkórház közelében található – áll a Vaszary Galéria munkatársai által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

 

Az új kiállítóteremben főként Franciaországban alkotó magyar művészek festményei, szobrai, tusrajzai, fotói láthatók majd – írták.

Ezenkívül nemzetközileg elismert alkotók kiállításai várják majd az érdeklődőket a Balaton-parti város Vaszary Galériájában a kulturális évadban, köztük Mauer Dóra és Bak Imre festőművészek – az új avantgárd képviselői – januárban nyíló tárlata.     Mindkét művésznek a 60-as években indult a pályája, a minimalizmus, a hard age, a shaped canvas – különleges alakú festmények – képviselői közé tartoznak.

Ugyancsak a Veszprém-Balaton 2023 EKF program részeként valósul meg a májusban nyíló Balatonboglár 50 címet viselő kiállítás, amely annak állít emléket, hogy ötven éve a hatóságok bezárták Galántai György szobrászművész kápolnaműtermét, mely a neoavantgárd központjának számított, és ahol 1968 és 1973 között mintegy kétszáz művész állított ki.

A kiállítás a fiatalabb generációknak mutatja be a boglári kápolnaműterem történetét a kezdetektől a bezárásig néhány egykor bemutatott alkotáson keresztül.