Egyedüli magyarként nyert aranyat a balatonlellei Bujdosó Szőlőbirtok bora (sonline.hu)

Aranyérmes lett a balatonlellei Bujdosó Pincészet sauvignon blanc bora az Ausztriában tartott fajta világbajnokságon.

A világ minden pontjáról küldtek mintákat a pincészeteket a Concours Mondial de Sauvignon borversenyre, ahol idén rekordszámú 1285 mintát kóstoltak az ítészek.  Maximum száz pontot kaphatott egy tétel és aranyminősítést csak a legjobbaknak járt, kilencven pont felett.

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy egy dél-balatoni szőlőterületről származó bor egyedüli magyarként kiérdemelte az aranyérmet – mondta a sonline.hu-nak ifj. Bujdosó Ferenc, borász.

A sauvignon blanc több évtizedes hagyománnyal rendelkezik a borvidéken, hiszen a balatonboglári Állami Gazdaságban telepítették először a fajtát Magyarországon a nyolcvanas években. A pincészet kínálatában már három különböző sauvignon blanc bor is szerepel: a díjnyertes Csomó, amely alapbornak számít, a némileg komplexebb Jolle és a csúcs sauvignon blanc bor az Our Sea névre keresztelt hordós érlelésű nedű.

A fajtával régóta foglalkozunk, a borvidéken hosszú ideje megtalálható, így sokéves tapasztalatunk róla, úgy gondolom, jól érzi magát. Nekem volt egy kis kitekintésem Észak-Olaszországban és Új-Zélandon, ahol egyrészről ellestem a szőlőtermesztési technikákat, másrészt a borkészítési fortélyokat, amiket itthon igyekszem kamatoztatni a saját birtokunkon – mondta a fiatal borász.