Egyedi jelölést kaptak a rétisas-fiókák a Balatonnál

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) együttműködésében május 5-7-én rendben lezajlott a rétisas fiókák gyűrűzése a Kis-Balatonon, Észak-Somogyban és Dél-Zalában.

A három nap alatt összesen 20 fészeknél jártak, melyből 14 fészekben volt sasfióka. A fiókák gyűrűzése 11 fészek esetében sikerült, hármat biztonsági okokból kihagytak – közölte honlapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Kettőben akkora méretűek voltak a fiókák, hogy befogásuk esetén fennállt a veszély, hogy a fészekből kirepülnek, a harmadik esetében pedig a fészket tartó faágak vékonysága miatt a fa nem volt biztonságosan mászható. Összesen 20 rétisas fióka kapott egyedi jelölőgyűrűt a lábára. Az idei költés jónak mondható. Három fiókás fészekaljjal idén sajnos nem találkoztunk a gyűrűzés során, de a lakott fészkek nagyrészénél két fiókát neveltek a szülők. A gyűrűzött fiókák kora a nagyjából 3 hetestől 7 hetesig változott.

A rétisas (Haliaeetus albicilla) hazánkban fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 1 millió forint. Fészkét olyan erdőkbe építi, ahol öreg, magas fák vannak, az emberi zavarás pedig minimális. Tápláléka elsősorban halakból vagy könnyen elejthető (fiatal, öreg, legyengült) vízi madarakból áll, de gyakran találni a fészekben mocsári teknős, nyúl, őz, vadmalac maradványokat is.

A nagy testű ragadozó madarak gyűrűzésének elsősorban az a célja, hogy az akár kézi távcsővel vagy fényképezőgéppel leolvasható azonosító révén egyedileg megkülönböztethessük a madarakat. Ennek jelentősége lehet a faj terjedésének nyomon követésében, új fészkelőpárok megjelenése esetén, valamint szerencsétlen esetben a pusztulva talált egyed azonosításában. A rétisas fészek nagyjából 25-30 méter magasságban található. A fára alpin technikával mászott fel a fiókákért a szakterület egyik legjobb madarásza, Berecky Attila, majd a fészekben lévő fiókákat egyesével egy erős zsákba helyezte, s óvatosan leeresztette a ragadozó madarak gyűrűzését végző kollégánknak, Szinai Péternek. A gyűrűzést követően a fióka/fiókák ugyanezen zsák segítségével kerülnek vissza a fészekbe. Az egész folyamat nagyjából 20-40 percbe telik.

A szülő madarak általában a levegőből figyelik fiókáik gyűrűzését, majd miután a szakemberek távoznak, ismét birtokba veszik a fészket.