Egy estére a divat is Füredre költözött (videóval)

Látványos divatbemutatót tartott az ünnep előestéjén a Katti Zoób Divatház Balatonfüreden. Az egész Blaha Lujza utcán végigfutó szőnyeg a Gyógy térre is bekanyarodott. A nyár végi, rendszeres szabadtéri bemutató mára már a város egyik legjelentősebb társasági eseményévé vált: a kifutóvá alakított történelmi városrész este kilencre zsúfolásig megtelt, több közismert személyiség is helyet foglalt a székeken.

A divatház 2018/19-es őszi-téli és 2019-es tavaszi-nyári kollekciói, a kényelmes és ésszerű eleganciát, a nyolcvanas évek stílusosságát és a visszafogott, értelmiségi tónusokat képviselő Stone Cold kollekció, valamint egy nagyléptékű minták geometrikus és organikus átértelmezéséből, burjánzó, élettel teli színekből és anyagokból született öltözéksora mutatkozott be.

Az épített környezet, a mediterrán hangulatú utca, a finom nyüzsgésű éttermek, kávézók díszlete, szabadságot és gondtalanságot árasztó hangulata tökéletes háttérként szolgált a nagyközönség számára elérhető, nyitott bemutatónak. A szervezők elképzelése szerint az elbűvölő színekből, formákból és anyagokból az „eszméletlenül szeretlek“ és az életigenlés szenvedéllyel teli divatüzenete kelt életre.

Divat és elegancia: Concours d’Elegance

A sümegi születésű Zoób Kati nemrég házat vásárolt Balatonfüred történelmi városrészében. Férjével, Valker Viktor ingatlan-befektetővel, szenvedélyes oldtimerautó-gyűjtő és restaurátorral öt éve közösen szervezik a füredi tavasz egyik legnépszerűbb programját, a Concours d’Elegance autós ünnepet. A nemzetközi hírű klasszikusautó-gyűjtő Valker Viktor a 2018-as Anna-bálon Kiss Ernő-díjat vehetett át a várostól, a Concours d’Elegance pedig 2016-ban különleges rangot kapott: az UNESCO  elismerte az ötvenéves jubileumát ünneplő FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens / Történelmi Járművek Nemzetközi Szövetsége) műszaki kulturális örökségvédelem  terén kifejtett tevékenységét, a FIVA  pedig a több száz hasonló eseménye közül kiemelte a balatonfüredi rendezvényt, és az „UNESCO patronáltja” státuszt biztosította számára.

Kiállítás a Vaszaryban

Zoób Kati 2018 tavaszán bemutatott, Lesznai Anna meséi által is inspirált haute couture kollekciója jelenleg a füredi Vaszary Galériában látható. A Ki látott engem? című tárlat két rendkívüli alkotó, két erős nő találkozása és páratlan párbeszéde.

Lesznai Anna (1885-1966) varázslatos személyiségét képekbe festette, párnákba hímezte és versekbe öntötte. Nyitott és nyílt, egyenes, minden előítélettől és konvenciótól mentes, legendásan szeretetteljes lénye, magával ragadó egyénisége mindenkit megbabonázott. Talán az egyetlen volt, aki egyszerre tudott közös hangot találni a Nyugat és a Nyolcak társaságával, a Vasárnapi Kör tagjaival vagy éppen Kassákkal és csoportjával – sokakat hozzásegítve kiteljesedésükhöz és sikerükhöz.

Zoób Kati majd egy évszázad távlatából nyújt kezet Lesznai Annának. Párbeszédükben egy ízig-vérig kortárs művész – átszűrve alkotói egyéniségén Lesznai motívumait és ornamentális világnézetét – hozta létre a mesékre alapozott új kollekcióját. A ruhák mellett tárgyiasultak Máli (Lesznai Anna) soha meg nem valósult tervei, képekké váltak irodalmi alkotásai és megidézik a kortársakat is.

Kép és szöveg: Mórocz Anikó