Egy balatoni mentés története: rendkívüli csapatmunka

 

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) a közösségi oldalán egy különleges tihanyi mentésről számolt be. Pénteken rosszullét miatt kérték a mentők segítségét egy tihanyi ingatlanból. A Balaton zsúfoltsága miatt minden földi mentőegység esetnél volt, így az OMSZ a balatonfüredi mentőhelikoptert és a Rupert sürgősségi mentőhajónkat riasztotta. Az ingatlan elhelyezkedése miatt a helikopter nem tudott leszállni, a kikötő is messze volt.

 

Ebben a gyors megoldásért kiáltó helyzetben a VMSZ egyik támogató partnere, a Tihanyi Hajós Egylet (THE) segítségét kérte, akikkel évek óta szoros az együttműködésük.

Felhívták a kikötővezetőt – aki nem utolsó sorban a VMSZ elnökségi tagja –, Bánó Gyulát, hogy segítsen az eset megoldásában. Míg a mentőhajó úton volt a kikötő felé, addig Gyula előkészítette a THE mikrobuszát. A Rupert egészségügyi személyzete átszállt a mikrobuszba és elindultak a megadott címre. Mivel a Ruperten minden felszerelés mobilizálható, így a vízimentők minden szükséges eszközt és gyógyszert magukkal tudtak vinni a betegellátás helyszínére.

Megérkezésük után azonnal megkezdték a beteg újraélesztését. Közben a távolabb leszállt mentőhelikopter mentőszemélyzete is odaért, így közös munkában folyt tovább a betegellátás. Ez idő alatt Gyuszi kipakolta a kisbusz hátsó üléseit, hogy az betegszállításra alkalmas legyen, így el tudták juttatni a beteget a helikopterig, akit a légimentők a veszprémi kórházba szállítottak további ellátás céljából. Állapota stabil. “Bízunk a mielőbbi felépülésében” – írják.
A beszámoló így fejeződik be:

“A tegnapi esetnél ismét bebizonyosodott, hogy a mentők – legyen szó földi, vízi, vagy légimentőkről – mennyire egyformán gondolkoznak. A BETEG AZ ELSŐ! Köszönjük kollégánknak, Bánó Gyulának, hogy civil munkahelyén is azonnal, gondolkozás nélkül rendelkezésünkre állt és segítette a mentést. Jó érzés, hogy ilyen emberek vesznek körül minket! Rendkívüli csapatmunka volt!”

(Fotó: VMSZ)