Égi riadó – repülőbalesetek a Balatonnál (mandiner.hu)

Ahogy arról korábban a hirbalaton.hu is beszámolt, csütörtökön kora délután Balatonszéplak térségében lezuhant egy helikopter. Nem ez volt az első eset, hogy légi jármű zuhant a magyar tengerbe. A mandiner.hu összegyűjtötte, hogy a múltban milyen hasonló balesetek történtek a Balaton térségében.

Természetesen a legtöbb ilyen eset a II. világháború alatt történt. Csak 1944 tavasza és 1945 áprilisa között mintegy 30-50 repülőgép zuhant a Balatonba. Ezek többsége vadászgép, bombázó vagy felderítőgép volt.

A térséget érintő legkomolyabb összecsapás az úgynevezett Tavaszi Ébredéshez, más néven a Balatoni Offenzívához volt köthető. A németek 1945 március 6-án támadó hadműveletet indítottak, amelynek során mintegy 220 ezer katona, a 3200 löveg és 656 harckocsi, illetve rohamlöveg indult harcba a 3. Ukrán Front öt hadserege, 465 ezer embere és 37 hadosztálya ellen.

A hadművelet legfontosabb célja az volt, hogy elvágják a szovjeteket a zalai olajmezőktől, mivel ők csak onnan nyerhettek utánpótlást az üzemanyaggyártáshoz. Az offenzíva titokban indult, a fő csapásiránya a Balatontól keletre irányult, azonban a kezdeti sikerek hamar kifulladtak a szűkös német tartalékok és a szovjet csapatösszevonások miatt.

A teljes cikk itt elolvasható.