Egészségpart szűrőprogram ezúttal Balatonfüreden (veol.hu)

Különféle egészségügyi szűréseket vehettek igénybe ingyenesen a strandolók Balatonfüreden, a Kisfaludy strandon az elmúlt hétvégén, melyet a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság (MEMT) szervezett, és amelyen a biztonságos közlekedés és strandolás jegyében részt vett a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT), valamint a Balatonfüredi Rendőrkapitányság is.

Nagyon jelentősnek nevezte az Egészségpart szűrőprogramot Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő. Megjegyezte, a betegségek megelőzése az ember legfontosabb érdeke, az egészség a legfontosabb érték. Az egészségtudatos életmód kialakítását segíti a mostani rendezvény. A képviselő üdvözölte, hogy a programhoz kapcsolódott a bűnmegelőzés, így a strandolók, köztük a gyermekek a szakemberektől, valamint játékos foglalkozásokon megtudják, mire érdemes figyelni a fürdőhelyen és a közlekedésnél – tudósít a veol.hu.

Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja felidézte, államtitkárként 2013-ban, majd egy évvel később már szervezett balatoni egészségtábort, melyet újraélesztettek. Cél, hogy közel vigyék a szűréseket az emberekhez. Utalt rá, találkoztak az Európa Kulturális Program – Veszprém 2023 szervezőivel, így először a megyeszékhelyen várták az embereket, majd Balatonakarattya után ezúttal Balatonfüredre érkeztek. A programot folytatják Balatonalmádiban, Csopakon, Gyenesdiáson, Keszthelyen.

Szócska Miklós közölte, már több rosszindulatú bőrgyógyászati elváltozást találtak a jelentkezők körében az elmúlt hétvégéken. A szűrés nagyon fontos, mert korai stádiumban kezelhetőek a problémák, és a gyógyítás is kisebb költséggel is jár.

Hatala József, az NBT elnöke az egészség megőrzésére, a biztonságra helyezte a hangsúlyt. Hozzátette, a strandokon több olyan vizsgálatot is el lehet végezni, mely az említett célt szolgálja. Külön örvendetesnek tartotta, hogy sok kisgyermekes család érkezett a szűrőbuszokhoz, és sokan érdeklődtek a bűnmegelőzéssel kapcsolatos ismeretek iránt is, melyeket érdemes minél korábban megtanulni. Így például a biztonságos strandolással kapcsolatosan a szakemberek elmondják, mire kell figyelni a tömegben, hogyan vigyázzunk az értékekre, milyen problémát okozhat a túlzott napozás. Felhívják a figyelmet a strandolás veszélyeire, például nem szabad felhevült testtel vízbe ugrani, és külön kitérnek a biztonságos közlekedésre. Az elnök a Balaton közbiztonságát érintő kérdésre azt mondta, megállja a helyét nemzetközi szinten, majd kiemelte a rendőrség, a vízi rendőrség, a polgárőrség, a vízimentők, a balatoni megyék összehangolt munkáját. Hatala József aláhúzta a támogatást, mellyel az NBT segíti a biztonság fenntartását a tónál.

Feller Anna, az MEMT szakmai vezetője elmondta, azért jöttek a strandra, mert nagyon magas az UV-sugárzás, és a daganatos megbetegedésekben előkelő helyen áll a melanoma (leggyakrabban a napfénynek kitett bőrön jelentkezik) A szűréseket önkéntes orvostanhallgatók, bőrgyógyászok, fogorvosok végzik, így van bőrgyógyászati vizsgákat, fogászati szűrés, egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsadások és általános egészségiállapot-felmérés, vércukor-, koleszterinszint-, vérnyomás- és testsúlymérés. A szakmai vezető méltatta a Magyar Nemzeti Bank támogatását, a szűrőbuszokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ biztosította.

Holczer András, Balatonfüred alpolgármestere és Vancsura Miklós alezredes, a Balatonfüredi Rendőrkapitányság megbízott vezetője első perctől kezdve támogatta, hogy a program a bűnmegelőzéssel is kiegészüljön.