Idén is népszerű volt a Hangár Fesztivál (TV Keszthely)

Hadibemutató, tankok, katonai felszerelések, tűzoltók. Ezekkel és még sok más érdekességgel is találkozhatott a közönség a II. Hangárfesztiválon. A Sármelléki Repülőtér mellett található terület ismét megtelt élettel, a hétvégén több ezren látogattak el a rendezvényre, melynek célja a hagyományőrzés és a honvédelmi nevelés is.

Szovjet csapatok támadják a magyar katonákat a II világháború idején Sármellék és Zalakomár között. Ezt a csatát elevenítették fel a tapolcai és a soproni hagyományőrzők a Hangárfesztivál második napján. A részletgazdag hadibemutatón láthatta a közönség a katonák és az ápolók ruházatát, és a különböző tankokat is – tudósít a TV Keszthely.

 

A közönséget egy tigris replikája is elkápráztatta, amely például a szovjetek repülőgépét is harcképtelenné tette az eseményen. A hagyományőrzők második alkalommal érkeztek a Hangárfesztiválra.

„Mi ezeket általában azt szoktam mondani, hogy amikor vége a játéknak, mi holnap estétől már készülünk a következőre Ami lehet egy év múlva lesz, vagy mint most a példa mutatja két évvel később ugye. Amúgy ez a forgatókönyv az tavalyelőtt ősszel íródott meg, csak ugye nem tudtuk a pandémia miatt előadni.” 

– ismertette Vitárius György a hadibemutató szervezője.

A hadibemutató mellett a bátrabbak a tankokkal való közlekedést is kipróbálhatták. A kisebbeknek élvezetes volt a tűzoltó bemutató is, ahol maguk olthatták el a tüzet. Nagy népszerűségnek örvendtek a hangárokban lévő relikviavásárok is. A szervezők igyekeztek mindent igényt kielégítő programot összeállítani a két napra.

„Az első alkalommal, az volt a cél, hogy a Balaton-parton egy különleges szórakozást nyújtsunk az itt élőknek és az idelátogatóknak. Hiszen a turisztikai szezon közepén állunk. És ezzel a hagyományőrző hadifesztivállal is igyekeztünk egy plusz olyan látnivalót, érdekességet nyújtani itt a Balaton mellett, ami miatt érdemes ezt a régiót választani mindenkinek pihenésre és itt eltölteni a nyaralását.” 

– mondta el Farkas Gábor főszervező.

A Hangárfesztiválon történelmi előadások is elhangzottak, melyeken eddig kevésbé köztudott tényeket ismerhetett meg a közönség. A programkavalkád a honvédelmi nevelésnek is fontos részét képezi.

„Ugye a honvédelmi nevelésben mi azt tűzzük ki célul, hogy a gyerekek megismerkedjenek azzal a kötelességgel, hogy minden magyar állampolgárnak kötelessége a haza védelme. Erre fel kell készülni. Minél fiatalabb korban találkoznak ezzel a dologgal, annál inkább tudatosul ez bennük. És később nyilván a tanulmányaik során is tudják azt, hogy mit jelent az, hogy van egy hazánk, amit meg kel védeni, amiért tenni kell.” 

– emelte ki Szabó István honvédelmi államtitkár.

A II. Hangárfesztivál pályázat keretében valósulhatott meg, melyre idén is több ezren látogattak el. A programot várhatóan jövőre is megrendezik.