Drágulásra kell készülni a Balatonnál (ATV)

Kénytelenek árat emelni, a magas energia- és bérköltségek, illetve az ukrán válság miatt elmaradó vendégek és a kieső bevételek miatt a vendéglátósok egy részének a Balatonnál – közölte az ATV Hiradója.  Azt, hogy mennyibe kerül majd egy gombóc fagyi vagy egy lángos a szezon közepén, még nem lehet tudni.

 

Egy balatonlellei apartmanházban is emelkednek az árak: a tulajdonos azt mondta, hogy minimálisan, 10 százalékkal nőnek a szállásdíjak náluk, ami nem fedezi a tényleges költségeiket. Egyelőre az új árak nem vették el a vendégek kedvét, már jócskán vannak foglalásaik.

„Egy ilyen 70-80 százalékos telítettséggel megyünk. Nem gondolnám, hogy ez probléma lesz, mert mindenki tudja, hogy mennek felfelé az árak. Tehát szerintem ezzel számolnak a vendégek”

– véli Lengyeltótiné Lajos Beáta.

A vendéglátók érdek-képviseletének fonyódi elnöke arról számolt be, hogy ő már több mint harminc éve üzemeltet vendéglőt a Balatonnál, de most olyan mértékű áremelkedés látható a piacon, hogy azt a vendéglátók sem úszhatják meg.

„A pandémia mellett itt ugye a háború most nagyon bejátszik mindenbe. Nem beszélve az inflációról. Nem beszélve arról, hogy a kormány igyekszik a szakmunkásbért és a bérminimumot olyan szintre hozni, hogy az megélhetést biztosítson mindenkinek”

– fogalmazott Makkos Péter.

A béremelések biztosítása a munkaadók terheit növelik, ahogy az emelkedő energiaárakat is ki kell fizetniük. A szakemberek azt mondják, hogy az 1500 forintos menüktől el kell köszönni.

„A szezont azt jóra várom. Árdrágulás az biztos, hogy lesz, mert a nyersanyagárak azok nagyon felmentek. Egy olyan 2030 százalékot biztos, hogy kell emelni”

– mondta Buni Attila.

Az emelkedő rezsi mellett munkaerőt is egyre nehezebb találni már csak azért is, mert több osztrák síparadicsom nyáron túraközponttá alakulva tart nyitva, így az ott eddig csak télen dolgozók már nyárra nem jönnek haza.