Dragon Európa-bajnokság Balatonfüreden (hunsail.hu)

A balatonfüredi BYC rendezi a május 26-án kezdődő Dragon Európa-bajnokságot, amelyen olimpiai és világbajnok vitorlázók is elindulnak. A versenyen összesen 18 magyar egység indul.

Magyarországon rendezik meg a Dragon hajóosztály Európa-bajnokságát: a verseny május 26-án szombaton kezdődik Balatonfüreden, a Balatonfüredi Yacht Clubban (BYC). Az előzetes jelentkezések alapján a kontinensviadalon 15 országból 180 sportoló vesz részt, köztük a világ legkiválóbb vitorlázóival is lehet majd találkozni.

“A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél több nemzetközi vitorláseseményt rendezzenek a Balatonon. Ezért a szövetség támogatta a hajóosztály magyarországi szervezete, a Magyar Dragon Szövetség és a Balatonfüredi Yacht Club közös pályázatát a rendezési jog megszerzésére” – mondta Holczhauser András, az MVSz főtitkára. Bóka István, Balatonfüred polgámestere pedig azt mondta, hogy a Dragon Európa-bajnokság rendkívül fontos Balatonfüred városának is, amely örömmel ad otthont ilyen magas színvonalú eseményeknek. Nemcsak azért fontos ez, mert az eseményre utazó sportolók, csapataik, edzőik, a nemzetközi rendezésben részt vevő versenybírók és sportdiplomaták közel kétezer vendégéjszakát töltenek el a városban, hanem azért is, mert erősíti a Balaton-part talán leghangulatosabb városáról kialakult összképet, amely vonzerőként hat majd a nemzetközi vitorlásturizmus irányában is. Az eseménynek a város legpatinásabb vitorlásegyesülete, a több mint 150 éves Balatonfüredi Yacht Club (BYC) ad otthont, amelynek kikötőjében évente kerül sor hasonlóan magas szintű eseményekre.  “A klub nemcsak a versenyek rendezésében, hanem az utánpótlás nevelésében is élen jár, sokan ismerkedtek itt meg a vitorlázás alapjaival a sportág ifjú tehetségei közül” – hangsúlyozta Böröcz István, a BYC ügyvezetője.  Náray Vilmos, a Magyar Dragon Szövetség elnöke pedig arról beszélt, hogy az Európa-bajnokság előtt, május 22-én kezdődött az előversenynek számító magyar bajnokság, amelyen már 30 magyar egység versenyez felkészülési céllal.

Az Európa-bajnokság megrendezéséhez komoly támogatás nyújtott az Emberi Erőforrások Minisztériuma.