Börtönbe kerül a balatonberényi hálós orvhalász

Egy év három hónapos szabadságvesztésre ítélte a Marcali Járásbíróság azt a többszörösen visszaeső orvhalászt, akit április 15-én kaptak rajta a halőrök Balatonberényben. A helyi illetőségű férfi akkor bukott le, amikor egy 15 méter hosszú és négy méter magas eresztőhálót beterített a vízbe – írja honlapján a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 

A balatonihal.hu korábban már írt arról, hogy F.L.  helyi lakos foglalkozásszerűen gyakorolta orvhalászati tevékenységét és azt sem riasztotta vissza, hogy a halászati őrök rendszeresen tetten érték. Április 15-én kenuval vitte ki a gondosan előkészített eresztőhálót a vízre, majd a nádasban beterítette. Ahogy korábban többször, most sem járt szerencsével. A hálóban talált  4 kg körüli tükörpontynak ezen a napon viszont bejött a kívánsága, a halőrök ugyanis  kiszabadították a fogságából és visszaengedték a vízbe.

 Az ítélet indoklásából kiderül, hogy a jogalkalmazó súlyosbító körülményként rótta fel azt a tényt, hogy a vádlott többszörös visszaeső és cselekményét röviddel utolsó büntetéséből feltételesen szabadulva követte el. ( legutóbb szintén orvhalászatért ült) Enyhítő körülménynek számít ugyanakkor a vádlott beismerő vallomása.

A kiszabott börtönbüntetésen felül F.L.-t kötelezték a bűnügyi költség megfizetésére. A következő időszakban lakhatásra és élelmezésre biztosan nem kell költenie, de azon sem kell törnie a fejét, hogy miből vásárol majd területi horgászjegyet, annak váltásától hosszú évekre fogja eltiltani a halgazdálkodási társaság.