Dr. Kollár Lajos: tovább nőhet az idén a vitorlázási kedv a Balatonon (vitorlazzitthon.hu)

Június 1-vel hivatalosan is megkezdődött az idei vitorlásverseny-szezon a Balatonnál. A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke arra számít, hogy ebben az évben még többen rúgják majd el a partot, a szinte teltházas vitorlástáboroknak köszönhetően pedig gyarapszik a sportágat megszerető és rendszeresen űző fiatalok száma is. A hazai versenyeken résztvevő egységek száma a csonka szezon miatt pedig várhatóan nőni fog majd. Dr. Kollár Lajossal a Vitorlázz Itthon készített interjút. 

Már júniusban a nagyhajósoknak is lesz két versenyük: a nagyon szépen felújított Tramontanaról elnevezett futam a Trami Kupa, ezt követően pedig a Fehér Szalag. A kishajósok természetesen élik már a maguk életét, folyamatosak az edzések és lassan indulnak a vitorlásiskolák is. Július folyamán nyilvánvalóan lényegesen több verseny lesz, de a nagyhajósokat illetően két kiemelkedő verseny megtartására lesz lehetőség: az egyik a klasszikus hajók tulajdonosai számára az örök kedves verseny a Kereked Klasszik, majd jön a Balaton legnagyobb versenye a Kékszalag. Itt módosítanunk kellett az időpontot, ugyanis július elejéről július végére került. Reménykedem abban, hogy némi hátszéllel, segítséggel rekordot is tudunk talán dönteni – fogalmazott a Vitorláz Itthonnak a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

Dr. Kollár Lajos kifejtette: az augusztusi versenyek gyakorlatilag a korábban összeállított versenynaptár szerint zajlanak majd, ugyanez a helyzet az őszi versenyekkel is. Ott van egy érdekesség, ugyanis tavasszal el kellett halasztani a Pünkösdi Regattát, tehát idén együtt tartják majd a Szüreti Regattával. Az elnök bízik benne, hogy a sokáig partra kényszerült vitorlázókban annyira tombol a hajózási kedv, hogy most minden versenyen, ahol lehet, ott lesznek.

Dr Kollár Lajos szerint a vitorlázás iránti kedv megnőtt. Sok oka van ennek, egyrészt a vitorlás iskolákban a gyerekek száma is két és félszeresére emelkedett az elmúlt években. A családok pedig úgy vannak, hogy ha a gyerek szeret vitorlázni ők is előbb-utóbb belekóstolnak. “Nyilván a vitorlázás nem úgy kezdődik, hogy valaki olimpikon lesz, hanem egyre többször megy el egy táborba és utána, hogy táboron kívül is lehessen vitorlázni a szülőknek is megjön a kedve és vesznek valamilyen túrahajót. Gyönyörű program. Ma már a Balatonnál megvannak a megfelelő számú kikötők, kulturált körülmények között lehet megállni jól felszerelt zuhanyzókkal, vendéghelyekkel.” – fogalmazott a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

A dr. Kollár Lajossal készült interjú teljes terjedelmében a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhető el.