Dr. Kollár Lajos: a vitorlázás iránti érdeklődés jelentősen megnőtt az utóbbi időben (veol.hu)

Októberben lejár dr Kollár Lajos második elnöki mandátuma a Magyar Vitorlás Szövetségben, amelyre nem pályázik újra. Az érsebész professzor, miniszteri tanácsadó sikeresnek értékeli a két ciklust, mialatt megháromszorozódott, így több ezerre nőtt a vitorlázó gyerekek száma itthon.

Az elnöki posztra a jövőben elfoglaltsága miatt nem pályázik, de természetesen továbbra is segíti a szövetséget, a vitorlázótársadalmat dr Kollár Lajos. Az érsebész professzor a veol.hu-nak elmondta: egy ciklus kevés volt ahhoz, hogy valaki egy programot végigvigyen, de kettőben ez már sikerül. Büszkén említi a riói olimpia magyar vitorlázókvótáit, és reményei szerint jövőre a tokiói olimpiára „beérnek” a vitorlázóink, érmet is szereznek, mint például Berecz Zsombor, Érdi Mári és lehet, hogy a Gyapjas testvérek is.  Egy kis országban hatalmas teljesítmény lenne, ha négy hajóosztályban öt versenyző indulhatna – fogalmazott.

Kollár Lajos a balatoni hajókról kifejti, egyre több és korszerűbb hajó van a tavon, ami nagy öröm, mert nőtt a verseny- és a túravitorlázók száma, de a tóra mind több túlméretes hajó is került. Ugyanakkor, ha valakinek ehhez van kedve, nem zavar senkit. Ami a katamaránokat illeti, a vitorlázás technikai sport. Amikor 1934-ben a Kékszalag alapítói leírták azt, hogy minden évben a legmodernebb, leggyorsabb hajó, illetve kormányos vigye el a szalagot, nem számoltak azzal, hogy egyszer lesznek katamaránok a Balatonon.

Sokáig vívódtunk a Kékszalagon való részvételükön, de örülök, hogy így döntöttünk, mert a versenyt rekordszámú résztvevő és nagy népszerűség kíséri. Mindez azt mutatja, hogy a vitorlázás iránti érdeklődés jelentősen megnőtt az utóbbi időben

– nyugtázza örömmel Kollár Lajos.

A Magyar Vitorlás Szövetség jelenlegi elnöke már eddig is több olyan feladatban közreműködött, aminek kézzelfogható eredménye van, ilyen egyebek mellett a budapesti érbetegellátó, illetve ügyeleti rendszer átszervezése.

Most nagy szív- és érsebészeti központok létrehozásán dolgozunk, amelyben érsebészként részt veszek, de sok más feladattal is foglalkozom

– utal teendőire a pécsi professzor. Hozzátette: a kormány szándéka az, hogy gyökeresen átalakítja az egészségügyi ellátórendszert, amiben részt vesz. A minisztert régóta ismeri, nagyra becsüli, régi szakmai kapcsolatban állnak, és megtisztelőnek tartotta a felkérést a főtanácsadói posztra.