Dr. Hajósy Adrienne kitartását és példamutatását viszi tovább a NABE

Képzések és konferenciák szervezésével kíván emléket állítani a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) Dr. Hajósy Adriennenek. A 28 éve működő tóparti civil szervezet tavaly augusztusban veszítette el szakmai vezetőjét, szellemi hagyatékát méltó módon szeretnék megőrizni – áll az egyesület balatonfüredi küldöttgyűléséről szóló közleményben, amely kitér a Zöld Fesztiválra és az Európai Hulladékcsökkentési Héthez való csatlakozásra is. 

 

A NABE így emlékszik szakmai vezetőjére:

Dr. Hajósy Adrienne geográfus a hetvenes évek elejétől több mint húsz éven át az ELTE Geofizikai Tanszékének munkatársaként dolgozott. A rendszerváltás után Mádl Ferenc tárca nélküli miniszter tudományos főtanácsadója volt, és húsz éven át dolgozott az MTA Szigetközi Munkacsoportjának tudományos titkáraként. Aktív szerepet vállalt a Duna Körben, az ezredfordulótól pedig haláláig a Nők a Balatonért Egyesület önkénteseként nagy teherbírással és odaadással tette a dolgát.

Utolsó munkáinak egyikeként sikeresen harcolt a balatonföldvári E-vitorláskikötő eljárási hibái ellen. A NABE-t ezért is elszomorítja a hír, hogy bár a 2022 szeptemberi bírósági végzés kimondja: a „vízjogi létesítési engedély visszavonásra került”, a napokban gépek és csövek jelentek meg a strandon, az önkormányzat pedig hivatalosan is átadta a munkaterületet.

– Pótolhatatlan számunkra Adrienne, épp ezért tartozunk neki annyival, hogy emlékét méltóképpen őrizzük: beleállunk és továbbvisszük azokat a balatoni ügyeket, amiket ő is fontosnak tartott – fogalmazott Szauer Rózsa, a NABE elnöke. – Ő maga is nagy tanító volt, ezért mi is képzéseket és konferenciákat szervezünk, hogy Adrienne szellemi hagyatéka ne vesszen el, hanem táptalajként szolgáljon a jövő nemzedék számára. Akadályokat nem ismerő környezetvédő munkásságát példaként kívánjuk felmutatni – tette hozzá a szervezet elnöke.

 

Kistelepülés is lehet jó fesztiválhelyszín

A január 21-i közgyűlésen szó volt a Zöld Fesztivál folyatásáról. Mint elhangzott: az előző évi, nemesvitai rendezvény sikere azt bizonyította a NABE számára, hogy a kistelepüléseket is érdemes, sőt be kell vonni a programjaik helyszínei közé. A szintén tavalyi Európai Hulladékcsökkentési Hét a fiatalok bevonhatóságáról tett bizonyságot. A novemberi, csopaki eseményre ötvennél is többen vittek saját sütésű, jótékonysági céllal értékesíthető süteményt, és sorra cseréltek gazdát a ruhaneműk, játékok.

Szauer Rózsa elmondta: folytatják Az év balatoni háza projektet, amivel a balatoni építészet számára szeretnének jó példákat felmutatni. A Víz világnapjára tizenöt helyszínen egy időben a Balaton kincseit bemutató, szabadtéri, interaktív kincskereső játékkal készülnek. Ugyancsak mind a tizenöt helyszínre szeretnék kiterjeszteni a Balatonfüreden évek óta nagy sikerrel megrendezett Fülemülék éjszakája sétát, amit hagyományosan a Madarak és fák napjához kötnek. Az elnök asszony szerint a járvány idején is bebizonyosodott a közösség fontossága, és hogy azokat minden lehetséges eszközzel segíteni kell. Mindeközben viszont azt tapasztalják, hogy a Balatont körbeölelő NABE-hálózat lehetőségei jelentősen romlottak: sorra kiszorulnak a támogatási források nyerteseinek listájáról. – Nem népszerű dolog ma egy zöld szervezet aktív, kritikus tagjának lenni, de a hosszú távú, generációkon átívelő értékek képviselete egy rendkívül nemes feladat – fogalmazott a szervezet elnöke.