Díszkutat avattak Balatonalmádiban

Díszkutat avatott Balatonalmádiban az Almádi P-Art Alapítvány a hétvégén a Budatava lakótelep parkjában, s nem is akárhogyan – olvasható a település közösségi oldalán.

(Fotó: Facebook/Balatonalmádi Város)

 

Az 1980-as években építkezések során több alkalommal római korból származó leleteket tártak fel a város ezen részén, köztük sírhelyeket, szarkofágokat, edényeket, érmeket, gyöngysorokat, vas- és üvegtöredékeket, ezért a szervezők szerették volna megidézni Budatava római múltját és ünnepélyes keretek között Hadrianus, Pannónia helytartója adta át Budatava polgárainak a díszkutat.

A római korról Fekete Fruzsina, régész tartott egy rövid előadást, a konkrét feltárásokról pedig dr. Perémi Ágota, fő-muzeulógus, régész beszélt, aki üdvözölte a díszkút avatását, hiszen a víz, a kutak a római korban is a közösségi élet színterei voltak, és reményét fejezte ki, hogy a budatavai díszkút is hozzájárulhat ehhez a mai modern időkben is. Egy kisebb kiállítás keretében a feltárt leletek képei megtekinthetőek voltak a helyszínen.

Veszeli Lajos, az alapítvány művészeti vezetője arról beszélt, hogy a díszkút ötlete még évekkel ezelőtt fogalmazódott meg, majd a pandémia miatt végül jelentős késéssel valósulhatott meg igazi közösségi összefogás eredményeként. Nagyon sok magánember és cég adta bele anyagi támogatását vagy éppen fizikai segítségét.

A díszkút fő motívuma a Balaton és a vitorlások, melyet a kiváló szobrászművész, Beretvás Csanád alkotott meg vöröskőből az öreghegyi alkotótáborban. A díszkút vize egy ásott kútból jön és vissza van forgatva. Karbantartását a budatavai polgárok egy csoportja vállalta.