Dél-balatoni vendéglátósok: nehézségeket okoz a szakemberhiány és az új adatszolgáltatási kötelezettség (MTI/HírBalaton)

Több dél-balatoni vendéglátó üzletben is nehézséget okoz a szakképzett munkaerő hiánya, és a július elsejétől előírt adatszolgáltatási kötelezettség. A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete (KISOSZ) kezdeményezi, hogy a bevezetést legalább fél évvel halasszák el. Erről Kertész Rezső, a szervezet társelnöke számolt be az MTI-nek szerdán, összegezve a dél-balatoni mikro-, kis-, és családi vállalkozók nyári turisztikai szezonindító fórumán elhangzottakat.

 

Mint kifejtette, a szakképzett munkaerő hiánya évek óta probléma a balatoni szezonban. Idén súlyosbítja a helyzetet, hogy a pandémia alatt sok volt a pályaelhagyó, és a téli időszakban külföldön, főként az osztrák sícentrumokban munkát vállaló magyarok most nem térnek haza, mivel ezek a centrumok már nyáron is nyitva tartanak.
A kisegítő munkások hiányán a tanévzárókat követően mindig enyhít a diákmunka – tette hozzá a társelnök.

Beszámolója szerint a vállalkozók teljesíthetetlennek tartják a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató központ (NTAK) által július elsejétől a vendéglátó üzletekre és turisztikai attrakciókra is kiterjedő adatszolgáltatási kötelezettséget. A KISOSZ kezdeményezi, hogy a bevezetést legalább fél évvel halasszák el – mondta Kertész Rezső.

Beszélt arról is, hogy tavaly év végén 1400 szezonálisan vagy egész évben üzemelő dél-balatoni vendéglátóhelyet tartottak számon. “Félő, hogy számottevően csökken a vállalkozások száma, ha nem kap valamiféle támogatást ez a pandémia alatt minden tartalékát felélő, és számos újabb kihívással – növekvő rezsi- és beszerzési árak, árualap- és szakemberhiány, háború, alapbérelemelés, növekvő adminisztrációs terhek, stb. – szembesülő szektor” – fogalmazott Kertész Rezső.

Az idei nyári balatoni szezonról szólva azt mondta, a dél-balatoni vállalkozók elégedettek lesznek, ha sikerül a tavalyi és a tavaly-előtti forgalmat megismételni, amit alapvetően befolyásol majd a hétvégék időjárása.

Makkos Péter, a KISOSZ elnökségi tagja és fonyódi körzetének csoportelnöke a hirbalaton.hu-nak azt mondta, térségében a vendéglátósok 20-30 százaléka nyitási gondokkal küszködik a szakemberhiány miatt, miközben a közelmúltban jelentették be, hogy megszűnik Balatonfüreden a szakács és cukrászképzés. Az NTAK felé történő új adatszolgáltatási kötelezettségről az a véleménye, hogy újra kellene gondolni az egészet, a bevezetés módját is beleértve, mert a legtöbb üzletnek nincs alkalmas számítógépes rendszere a teljesítéshez, és a megfelelő szoftverek se jelentek még meg. Támogatásra lenne szüksége a szektornak a teljesítéshez – tette hozzá.