Csaknem teljesen megszűntek a strandlopások, gépkocsi feltörések Keszthelyen

Az idén 13. éve működik Nyári Bűnmegelőzési Iroda Keszthelyen. Létrehozása óta szinte teljesen megszűntek a strandlopások, gépkocsi feltörések. Az iroda idén július 4 -től augusztus 21-ig minden nap nyitva tart.

Az irodát működtető helyi önkormányzat legfőbb célja, hogy az idei szezonban is biztonságos és gondtalan kikapcsolódást biztosítson a városba érkezőknek és a helyieknek. Ebben segít a Keszthelyi Rendőrkapitányság, melynek szakmai irányításával működik a szolgálat – tájékoztatta a hirbalaton.hu szerkesztőségét Sznopek Veronika, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Naponta 5, összesen 28 középiskolás diák végzi a munkát, egy hivatásos rendőr felügyeletével. A fiatalok négy napos, ingyenes kortárssegítő-képző táborban készülhettek fel a feladatra.

Az önkéntesek a strandok területén, a piacon és Keszthely frekventáltabb városrészein ügyelnek a biztonságra kerékpáron és gyalogosan. Szórólapok segítségével hívják fel a figyelmet a veszélyhelyzetekre. Figyelmeztetnek a gépkocsiban hagyott értéktárgyakra, vigyáznak a strandokon felügyelet nélkül hagyott nagy értékű eszközökre. A legtöbb kérés, kérdés szerencsére kezdetektől fogva az általános információkra vonatkozik: hol található pénzváltó, látnivalók és más, turisták számára fontos helyek. Az iroda működésének köszönhetően nagyon kevés olyan esemény történik, amely rendőri beavatkozást igényelne.

Persze az elmúlt években akadtak azért nehéz feladatok is. Egy nagyobb külföldi társaság például viccből petárdákat dobott a napozók közé és a gyerekek segítségével sikerült azonosítani az elkövetőket. Máskor elkóborolt kisgyereket találtak meg és vittek vissza az önkéntesek az aggódó nagyszülőknek. Elveszett kocsikulcsát keresték meg sikeresen a közeli park területén, egy az ország túlsó felén élő családnak. Sőt, a hőségben autóba zárt kiskutya tulajdonosait is sikerrel kerítették elő, mielőtt a nagyobb baj bekövetkezett volna.

Sznopek Veronika tájékoztatása szerint az iroda első megnyitása előtt a nyári időszakban nagyon sok strandlopás, gépkocsi feltörés történt annak jelenlegi működési területén, ami mára szinte nullára redukálódott, amit örömmel nyugtáznak a helyiek és az itt nyaraló vendégek – tette hozzá a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

(10:25)