Club Aliga: szűk partszakaszt hagyna a helyieknek az új tulajdonos (Népszava/hirbalaton.hu)

Club Aliga, a balatonvilágosi volt pártüdülő területének csak 5 százalékára engedné be a helyieket az új, ismert tulajdonosi kör, pedig az ingatlan 20 százaléka állami tulajdonban van. Ha átverik akaratukat, akkor túlzsúfolt strand marad csak a helyieknek – állítja a nepszava.hu.

(Fotó: Röhrig Dániel / Népszava)

Munkások jelentek meg a balatonvilágosi egykori pártüdülő, Club Aliga területén, és a Kádár-villa szomszédságában elkezdték bontani a régi házakat – értesült a nepszava.hu. A munkák mellett más is jelzi, hogy felpörögtek az események a területen. A lap értesülései szerint január elejétől váratlanul szerződést bontottak az ismert raliversenyző, Szalay Balázs cégével, amely a partszakaszhoz tartozó kikötőt üzemeltette.
A lépést indokolhatja, hogy az új tualjdonosi kör a jelek szerint nekilátott a terület újjáépítésének, ám tény az is: Szalay tavaly magára haragította a helyieket, akik régóta harcolnak a pártállam idején elzárt partszakaszuk használatáért. Márpedig Szalay tavaly nyáron lezárta a kikötőben az addig közforgalmú mólót. Az ősszel pedig kijelentette: november közepétől lezárja a teljes Club Aligát, a kikötőt kibővíti másfélszeresére, a zöldterületre pedig parkolót épít.
A Népszava megkereste Szalayt Balázst, aki úgy vélte, a területen tervezett beruházások miatt kellett, mennie, és nem titkolta, váratlanul érte a szerződésbontás: „Meglepett a döntés”.
Az üdülőlomplexum tulajdosai ajánlatot tettek a településnek, mely szerint szerint a 47 hektáros terület 5 százalékára, egy 2,2 hektáros strandra mehetnének be szabadon a jövőben. Ez nem tűnik gáláns ajánlatnak, hiszen a terület 20 százalékát, mintegy 10 hektár állami területet csak kezelésbe kapta a cég. A helyiek legalább 5-6 hektárra számítottak.
(Azbesztmentesítés és bontás az egykori kormányüdülőbenFotó: Röhrig Dániel / Népszava)

Az idevezető út és az új tulajdonosi kör

A hirbalaton.hu már többször beszámolt arról, hogy az egykori pártüdülő 55 épületének zöme régóta használhatatlan. A turisztikai régió egyik legjobb adottságú területének számító üdülőkomplexum múltját politikai viszályok jellemezték a rendszerváltás óta, így elmaradt a fejlesztése. A 47 hektáros, megkopott mítoszú, lerobbant ingatlant 2007 tavaszán ötödik próbálkozásra sikerült csak privatizálni, mindössze 5,5 milliárd forintért. Ekkor került az izraeli érdekeltségű, ingatlanfejlesztő SBI csoporthoz tartozó Pro-Mot Hungária Kft. tulajdonába úgy, hogy bizonyos utakra, valamint a központi vízparti, kikötővel ellátott részre csak tartós kezelői jogot kapott a 75 milliárd forintos fejlesztést ígérő társaság. A tervekből csak ígéret maradt.

A Club Aliga privatizált részének többségi tulajdona  2019 elején került a Pro-Mot Hungária Kft.-től az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. egyik leányvállalatának többségi tulajdonába a kft 75 százlékos üzletrészének megvásárolásával mintegy 4,5 milliárd forintért. (Az izraeli hátterű Pro-Mot Kft. a Club Aliga 37 hektáros területét és 167 férőhelyes kikötőjét tulajdonolta, és egy 10 hektáros állami ingatlanrész vagyonkezelési jogait birtokolta.)

Az Appeninn Holding legnagyobb részvényese – a tavalyi adatok szerint – a Mészáros Lőrinc milliárdos nagyvállalkozó fémjelezte Konzum-csoport. Club Aliga új tulajdonosi körébe tartozik az Appeninn Vagyonkezelő Holding résztulajdonosaként a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt., amely Tiborcz István tulajdona.

 

Hiába kérték önkormányzati tulajdonba

A hirbalaton.hu tavaly tavasszal számolt be fotókkal arról, Balatonvilágos hiába kezdeményezte, hogy az egykori pártüdülő közterületnek jelölt, még állami tulajdonú ingatlanrészei (parti sétány, strand, stb.) kerüljenek ingyenesen önkormányzati tulajdonba. A komplexum egy részén május közepétől gyerekeket táboroztattak, és az Erzsébet-programban kínálnak ide üdülési lehetőségeket, miközben a Balatontourist Kft. arról tájékoztatja az érdeklődőket, hogy „a Club Aliga teltház miatt nem tud szállást biztosítani”.

„Nem lehet cél a még megmaradt Balaton melletti területek további felosztása és magánkézbe juttatása” – írta tavaly szeptember 20-án kelt levelében Fekete Barnabás, Balatonvilágos polgármestere, amelyben a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez, Bártfai-Mager Andreához fordult „a község határán messze túlmutató ügyben”.

Ingyenes állami vagyonjuttatásként szeretné megkapni Club Aliga még állami tulajdonban lévő, korábban 49 évre vagyonkezelésbe adott részének tulajdonjogát, ahol a kikötő, strand és több szállodaépület található. „Az önkormányzati tulajdon szavatolja az érintett Balaton-part nyilvánosságát, hozzáférhetőségét” – fogalmaz a levél, amely azt is megállapítja: „Mára jelentős mértékben lepusztult az egyedülálló értéket képviselő Balaton-parti ingatlan-együttes, az érték romlás meghaladja a befizetett 49 éves vagyonkezelői díjat.”

A település tavaly megkezdte a tárgyalást a Club Aliga új tulajdonosi körével, amely akkor annyit közölt, hogy megvizsgálják a korábbi fejlesztési elképzeléseket, és hamarosan dönt arról, miként kívánja hasznosítani az ingatlant a jövőben.

 

A balatonvilágosiak reménykednek

– Reménykedünk – mondta az új faluvezető, Takács Károly a nepszava.hu-nak, aki szűkszavúan még annyit közölt a lappal: „Folyamatosan tárgyalunk az állammal, meg a két céggel, vagyis az Appeninn-nel és a Pro-Mottal, de egyelőre még nagyon kiforratlan minden”.

Fülöp Balázs, a szabadstrandért küzdőket tömörítő – egy képviselővel már a helyi testületbe is bejutó – Aligai Fürdőegyesület elnöke viszont úgy tudja, már látható, mit ajánlanak a cégek. Mint mondta, Balatonvilágos megkapna egy 2,2 hektáros területet, ahol mindenki igényére strandot alakítanának ki és a Pro-Mot, vagyis az Appeninn állná a költségeket. A Club Aliga többi részén – így az állami terület bő háromnegyedén is – magánfejlesztések indulnának. – Ez nagyon kevés – jegyezte meg a fürdőegyesület elnöke. – Egy nyári hétvégén 8-9 ezren érkeznek strandolni a településre. Vagyis legalább 5-6 hektáros területre lenne szükség. Ráadásul ez a terület valójában Balatonvilágoson lenne, azaz az aligaiaknak nem lenne hol helyben strandolniuk. A legideálisabb persze az lenne, ha a Pro-Mot-féle 37 hektáron fejleszthetne csak az Appeninn, a falu pedig megkapná a teljes állami tulajdont, azaz 10 hektárt.

Nem véletlen, hogy a helyiek minden létező formában tiltakoznak. Az aláírásgyűjtés mellett leginkább a sajtóban bíznak, s nemcsak idehaza, de több külföldi orgánumban is helyet kapott a település partjának kisajátítási szándéka. A német Der Tagesspiegel például Vasfüggöny a magyar tengernél címmel számolt be küzdelmükről. Az állam viszont egyelőre nem lépett, s a szándéka sem világos. Ugyanakkor a Lechner Tudásközpont Balatonvilágosra kiadott partvonaltervei beszédesek: több, eddig a helyiek által használt út, a móló is más szerepet kapna, s közel 200 méter parti sétány is eltűnne.
Hivatalosan azonban mindeddig csak annyi választ kaptak a világosiak-aligaiak, hogy az állam tárgyalásokat folytat a partszakasz sorsáról. Ezzel kapcsolatban a Népszava megkereste a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt, valamint Bártfai-Mager Andrea minisztert, ám lapzártájukig nem kaptak választ a kérdéseikre. Megkeresték a terület tulajdonosát is, ahol válaszokat ígértek, azonban lapzártáig ők sem feleltek.