Cigányprímásoknak hirdet versenyt Balatonfüred (balatonfured.hu)

A város önkormányzata 2013-ban hirdette meg először a Hagyományok Házával közösen az Anna-bál prímásversenyét. A nagy múltú cigányprímások és – minden második évben – a hagyományos népzenészek bemutatkozása majd a legjobbak közös koncertje, mára hagyománnyá vált, az országban kuriózumnak számít a hegedűsök versenye.

Idén ismét pályázhat minden, a klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűs. Újdonság, hogy immár két kategóriában várják a jelentkezőket: a 8-15 év közötti-, illetve a 16-35 év közötti zenészek mérhetik össze tudásukat kötelező darabokkal és szabadon választható zeneművekkel – írják a város honlapján.

A muzsikusok július 27-28-án, az Anna Fesztivál keretében egy állandó zenekar kíséretében a Kisfaludy Galériában rendezett nyilvános színpadi versenyen vesznek részt. Ezúttal is nyilvános lesz a megmérettetés, a hegedűsök nemcsak a zsűrinek játszanak, mind a két nap a közönség is részese lehet a versenynek, ami az elmúlt évek tapasztalata alapján a legtöbb zenésznek plusz inspirációt nyújt.
A díjazott prímások gálaműsort is adnak majd július 28-án, 21 órakor a Gyógy-téren felállított nagyszínpadon.

A zsűri tagjai a magyar népies műzene elismert szakemberei Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása, Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett és Liszt-díjas hegedűművész, 2000-es Millenium Aranyvonó Párbaj győztese, ifj. Kállai Kiss Ernő Liszt-díjas, a Margitszigeti Danubius Nagyszálló zenekarvezető prímása és Roby Lakatos magyar hegedűvirtuóz, világzenész.

Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása. A zsűri egy alapszintű követelményrendszer mentén (a játék ritmikai, intonációs jellemzői, stílusismeret, hagyományhűség) választja ki a győztest és a gálaműsor fellépőit.