Egy nap alatt kiszűrik a hamis élelmiszereket Balatonbogláron (sonline.hu)

A kutatók akár egy napon belül képesek kiszűrni az élelmiszer-hamisítványokat a balatonboglári Halker Kft. új laborjában. A cég vezette konzorcium négy év alatt csaknem másfél milliárd forintos kutatás-fejlesztést és beruházást hajtott végre, melyhez a kormány 900 millió forint támogatást biztosított.

A Halker Kft. azért is hozta létre a nemzetközi szinten is egyedülálló magyar fejlesztést, mert néhány évvel ezelőtt egy ázsiai cég hamis hallal verte át őket. Fogasfilé helyett valami más halat kaptak – mondta el la sonline.hu-nak Gregorics László, a Halker Kft. tulajdonosa. Hozzátette: ránézésre megállapították, hogy nem fogasfilé, de ez kevés volt a reklamációhoz. Hosszas keresgélés után sikerült találni egy olyan tudós csoportot, akik PCR vizsgálat segítségével, 48 órán belül megmondták az ismeretlen hal latin nevét. Ez a kapcsolat fejlődött mára egy végéhez közelítő, igazi 21. századi kutatási projekté. Az a tudás, ami ma egy vidéki cég laborjában a hétköznapi gyakorlat, az húsz évvel ezelőtt a tudósoknak is csak az álma volt – tette hozzá a Halker Kft. tulajdonosa.

Gregorics László elmondta: a kutató-fejlesztő munkában több konzorciumi partner vett részt, köztük a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai is. A több évnyi kutatómunka és a beruházás eredményeként, mára meg tudják mondani, hogy az adott termék tartalmaz-e például csirke, sertés, liba, kacsa, marha vagy pulykahúst, de az adott összetevő százalékos arányát is.

A Halker Kft. jelenleg csaknem félezer embernek biztosít munkát és mintegy négyezerféle terméket forgalmaz. Gregorics László kiemelte: új „versenypályát” nyitottak, az árháború mellé minőség versenyt. Az összetevők genetikai beazonosításával le tudják ellenőrizni az élelmiszerek receptúra szerinti összetételét. Hangsúlyozta: ezzel a fejlesztéssel el szeretnék rettenteni az élelmiszer hamisítókat. Gregorics László elmondta: a kutatólaborban csak az általuk forgalmazott termékeket ellenőrzik, más cégekét nem, mert ahhoz nagyon szigorú akkreditációs feltételeknek kellene megfelelniük.