Campust indít a Debreceni Egyetem Siófokon (siofok.hu)

Csütörtökön aláírták az együttműködési megállapodást, jövő ősztől indulhatnak a képzések – írja a siofok.hu.

Dr. Lengyel Róbert polgármester szerint mérföldkőhöz érkezett Siófok, mert reális esélyt kapott arra, hogy egyetemi várossá váljon. Witzmann Mihály országgyűlési képviselő pedig azt mondta az ünnepélyes aláírási ceremónián: történelmi, stratégiai jelentőségű ez a nap Siófok, de az egész balatoni régió szempontjából.

A Debreceni Egyetem a most megkötött, 15 évre szóló bérleti szerződés értelmében a hajdani Sió és Hullám szállodákban indít campust az épületek felújítását követően, ahogyan Bács Zoltántól, az egyetem kancellárjától hallottuk, a tervek szerint a jövő ősztől. A Debreceni Egyetem nem csak Siófok városával, hanem a Siófoki Szakképzési Centrummal is együttműködési megállapodást kötött, amit szintén csütörtökön írtak alá a campus leendő, Balaton-parti épületében.

Ez a döntés a jövőnek szól

A képzések várhatóan nem csak a siófoki és környékbeli fiatalokat vonzzák majd, hanem a távolabbról érkezőket is, már csak a páratlan helyszín, a Balaton-part, a Rózsakert közelsége miatt is – vélte Lengyel Róbert siófoki polgármester, hozzátéve: az ország egyik legrégebbi, legtőkeerősebb egyeteme érkezik Siófokra, és létesíti első campusát a Dunántúlon. „A jövőnek szóló döntést hozott a siófoki képviselő-testület az együttműködési megállapodás megszavazásával, tovább láttunk az orrunk hegyénél, már a következő generációkra is gondoltunk – igaz, nem mindenki volt ezzel így a testületben, nem mindenki értette ezt meg… Siófokon és vonzáskörzetében több ezer középiskolás diák él, akik eddig ha tovább akartak tanulni, kénytelenek voltak elhagyni a várost. Ez a campus nekik jelenthet új lehetőséget, de munkahelyeket is teremt és kapcsolat létesítését jelenti a gazdaság helyi szereplőivel, a kórházzal, a hajózással, a Szakképzési Centrummal.”

A polgármester megköszönte az egyetemnek, hogy partner volt az előzetes tárgyalások során, Witzmann Mihálynak, hogy az első perctől támogatta az elképzelést, akár csak Szamosi Lóránt, utóbbi a képviselő-testület tagjaként és a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárjaként is.

Hely a felsőoktatás térképén

„Siófoknak, a nyár fővárosának helye lehet, helye van a magyar felsőoktatás térképén – így az országgyűlési képviselő. – Ha az ország második legnagyobb egyeteme bekopogtat hozzánk, szélesre kell tárnunk az ajtót előtte. Egy sikeres város-egyetem együttműködés élénkítheti a térség gazdaságát, bővítheti a foglalkoztatást, szélesítheti a fiatalok számára a képzési lehetőségeket és csökkentheti az elvándorlást.”

Witzmann Mihály megjegyezte: sokan megkeresték a témában az elmúlt hónapokban, és mindenkinek azt mondta, a célt kell nézni, hogy elindulhasson az egyetemi képzés Siófokon, és nem pedig eszközvitákat folytatni, azzal együtt, hogy fontos a szerződés, az egyetem által vállalt felújítás átláthatósága is. Konfuciuszt idézte: „Ha egy évre tervezel, vess gabonát, ha tíz évre, ültess fát ha száz évre, oktasd az embereket!”.

40 ezer hallgató

„Valóban a második legnagyobb hazai egyetem vagyunk, ha úgy nézzük – kezdte köszöntőjét Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. – De ha a gazdálkodási eredményt nézzük, vagy a külföldi és az össz hallgatói létszámot, akkor az elsők és nem is kicsit vagyunk elsők… Máris jól érezzük magunkat ebben az épületben, amely az Osztrák-Magyar Monarchia legfejlettebb időszakának a végén épült, és tükrözi a nagyhatalmi kisugárzást. A Debreceni Egyetem főépülete is hasonló, 1912-ben jött létre a modern kori egyetem, de a jogelőd intézményünket 1538-ban alapították és ez alatt a közel 500 év alatt minden évben volt oktatás, a háború, vagy a törökök idején is. Ma 40 ezer hallgatónk van, ahol vidéki campusként megjelentünk, néhány év alatt megtöbbszöröztük a hallgatói létszámot.”

A rektort és a kancellárt egyébként nyolc dékán kísérte el Siófokra. Szilvássy Zoltán a tervezett siófoki képzési palettáról azt mondta: „Hangsúlyos lesz, főleg az első időben a gazdaságtudomány, a turizmus-vendéglátás oktatása, fontos szerepet szánunk majd a műszaki tudományoknak és egészségügyi képzéseknek, a gyógypedagógiától a műtősnőképzésig, gyógyszerészoktatásig, ezekben számítunk a siófoki és a megyei kórházra is. Azt szeretnénk, hogy évek múltán a Debreceni Egyetem siófoki campusát magasan képzett emberek sokasága tekintse alma materének.”

Üzleti doktori képzés

Közel 10 hónap előkészület után következett el a szerződés-aláírás – összegzett Bács Zoltán kancellár és azt is felsorolta, hol vannak jelen Debrecenen kívül: Nyíregyháza, Szolnok, Hajdúböszörmény, Mád, Nagyvárad, Beregszász. A tervek szerint ősszel meghirdetik az első Siófokra szóló képzéseket, és a jövő ősszel az épületek java részének felújítása után elkezdődhet az oktatás, „ami valóban a jövőnek szól, hiszen sok év alatt épül majd fel, de mi kitartóak vagyunk, a gazdálkodást tekintve messze megelőzünk minden hazai egyetemet”.

A kancellár bejelentette: új képzési formát is bevezetnek, nemrég fogadta el a parlament a felsőoktatási törvénynek azt a módosítását, amely alapján Magyarországon is lehetővé válik az üzleti doktori képzés, amit éppen a Debreceni Egyetem kezdeményezett tíz évvel ezelőtt; ezt a Debrecen, Mád, Siófok háromszögbe tervezik és Bács Zoltán szavai szerint amolyan presztízsképzésnek ígérkezik.

Siófok most lehet vezető város

„Siófok jövőjének a minőségét a tudás és az innováció fogja meghatározni, mindegyikben fontos szerepét látom az egyetemnek – mondta Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. – Akkor teljes a képzési paletta egy városban, ha az óvodától az egyetemig minden megtalálható. Nőhet Siófok megtartó ereje. Ki nem mondott cél a szakképzés és az egyetemek világának a közelítése. Tudást, a gondolkodás fejlődését hozza el egy egyetem és hogy mennyire szükség van arra, hogy a gondolkodás Siófokon is jó irányba fejlődjön, azt megmutatta az a „hangosabb gondolkodás”, ami ezt az együttműködési megállapodást megelőzte. Siófok akkor lehet sikeres, ha intelligens várossá válik. Egy egyetem megjelenése nagyot lendíthet a város energiáin, fejlettségén, de akár az egész régióén, és az már az intelligens Balaton projektje lehet, amiben Siófok a balatoni gazdasági térség vezető városává válhat a következő évtizedekre. A tudomány, a tudás egy olyan óriás, aminek a vállára ha Siófok feláll, akkor másoknál sokkal messzebbre láthat.”

„Ha ez bejön, kicsi lesz”

„Siófok szülötte, Varga Imre már korábban összekötötte a két várost, hiszen A professzor című szobrának eredetije Debrecenben áll az egyetem mellett, a másolata pedig a siófoki Fő téren – emlékeztetett Bács Zoltán, az egyetem kancellárja. – Ami pedig a leendő siófoki képzést és a patinás épületet illeti, tartom, amit már az együttműködésünk kezdetén is mondtam: ha ez bejön, kicsi lesz…”