Budapest–Balaton kerékpárútra elektromos biciklivel (telex.hu)

Ha már hétfőn volt a kerékpározás világnapja, elérkezettnek látták a telex.hu újságírói, hogy megtudják a választ a kérdésre: milyen az ideális bringa a 120 kilométeres Budapest–Balaton (BuBa) kerékpárút aránylag kényelmes végigtekeréséhez, elektromos rásegítéssel.

 

Túrainformációk:
Nehézség:           nehéz
Útvonal hossza:  122 km
Szintkülönbség:  900 m
Menetidő:           6,5 óra

Persze nyilvánvaló, hogy elektromos biciklivel könnyebb a tekerés, pláne felfelé, de azért 120 kilométer az 120 kilométer, és egy csomó kérdés felmerül az akkumulátor lemerülésétől kezdve a megfelelő e-bike-kategóriáig. Saját e-bike hiányában a telexeseknek egy Tygon típusú elektromos hegyikerékpárt ajánlottak, ami azért az etyeki dombokra túlzásnak tűnt, de kecsegtető 150 kilométeres hatótávja miatt mégis rábólintottak – mint írják.

A Kamaraerdőtől, pontosan Budapest határától indul tehát BuBa. Jó minőségű, széles, aszfaltozott kerékpárút lényegében a települések között van, a településeken, úgymint Törökbálint, Biatorbágy, Etyek, inkább sávot festettek fel, vagy kisebb forgalmú utcákra irányít a táblázás. A biatorbágyi kertvárosi utcákon kanyargó útvonal elég kaotikus: tábla nem mindenhol van, az aszfaltra felfestett jelek pedig sok helyen már lekoptak.

A cikk folytatása ITT érhető el.