BTSZ: júliusban a sport és a fagylalt húzza a Balatont

„A Balatonra nem csak strandolni jönnek az emberek a nyári szünetben. Tízezrek utaznak a zenei fesztiválokra , de legalább ennyien jönnek a sportos események miatt is a régióba. A futók inkább a hűvösebb időszakokban szeretnek itt lenni. Ilyen volt például a május, amikor ezrek álltak starthoz a nagy versenyeken. Júliusban inkább a vizes, tömegrendezvények miatt indulnak a magyarok a Balatonra, de akik a szárazföldön maradnak, azok jelentős része is sport miatt érkezik ide. Ugyanakkor ők inkább a kerékpáros eredményeket, vagy a fagylaltot, esetleg a sört tekintik célnak, ha sportról van szó”- nyilatkozta Fekete Tamás a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) alelnöke, kiemelve néhány júliusi balatoni programot.

 

Az alelnök szerint ezek a július legnagyobb balatoni eseményei:

 

1. Balaton-átúszás
Július 20-án rendezik meg a 42. Balaton-átúszást. Ahol minden évben 10-12 ezer (!) áll rajthoz.

Idén is két táv közül választhatnak az úszók: a hagyományos, 5,2 kilométeres, Révfülöp és Balatonboglár közötti táv mellett lehetőség van a 2,6 kilométeres fél táv teljesítésére, ennek a futamnak a résztvevői a déli partról indulnak, és oda is érkeznek egy – mintegy 150 vitorlás által kijelölt – úszófolyosón.

 

2. 2024. július 27-én rendezik meg az ország egyik legnagyobb szabadidős vízisporteseményét, a Zamárdi-Tihany közötti Balaton-átevezést. A vízi futam távja 8 kilométer, és bármilyen kézzel hajtható vízisport eszközzel, egyedül vagy csapattársakkal teljesíthető.

 

3. Európa legrégibb és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyét, a Kékszalagot 56. alkalommal rendezik meg 2024. július 18-20. között. Itt minden évben több mint 600 hajó indul.

 

4. A nagy meleg miatt, ebben a hónapban inkább éjszakai futóversenyeket rendeznek a Balatonon, erre a legjobb példa az V. Csillagok útján éjszakai futás Balstonlellén.

 

5. Sokan viszont egyedül vagy családdal jőnnek a Balatonra. Ők inkább a közös kerékparozást részesítik előnyben. A BalatonBike365 pontjain több ezer ember kolcsönöz bringát egy-egy napra. Van, aki ezekkel tekeri körbe a Balatont, mások pedig egy – egy fagylaltozót jelölnek meg célállomásként. Főként azokat, amelyeket a Balaton fagyija verseny ideje alatt reklámozott a sajtó.

 

6. Sokan csak egy-egy estére jönnek a Balatonra a környező városokból. Ők gyakran csak egy sörre ülnek be valahová, ahol lehet nézni a sportközvetítéseket. A szurkoljabalatonon.hu oldalon nekik gyűjtötték össze azokat sörözőket éttermeket, amelyekben az Eb vagy a hamarosan kezdődő olimpiát is lehet nézni.

 

A Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint: a sportos események, történjenek  azok valóban a Balatonon vagy csak a tévés közvetítéséken keresztül lehessen azokat élvezni a tó partján, mindenképp jót tesznek a Balaton turizmusának. Számos szállásadónak és vendéglátónak többletbevételeket hoznak a rendezvények. A sportos események segítik elérni azt a célt, hogy valóban négy évszakossá váljon a régió turizmusa, ahol minden hónapban fontos, az egész országot megmozgató események zajlanak.