Megújult a Darnay Pince Gyenesdiáson (turizmusonline.hu)

A Darnay Pince és Kultúrpajta új névvel, új üzemeltetővel és megújult szolgáltatásokkal kezdte meg működését az idei szezonban.

A török kori boronapince mestergerendáján olvasható évszám tanúsága szerint a kis diási pince 1644-ben épült, majd a 19. sz. közepe táján ehhez építettek egy présházat – írja a turizmusonline.hu.

Az épületet az I. világháború utáni években a neves tudós, kutató és polihisztor dr. Darnay-Dornyai Béla fedezte fel és mentette meg az enyészettől. A 2012-ben felújított pinceépületben a kihelyezett tablók segítségével megismerkedhetnek a látogatók a település és a Balaton-felvidék szőlészeti és borászati múltjával, valamint a névadó dr. Darnay-Dornyai Béla életútjával és munkásságával.

A pince különlegessége, hogy egy darab vas hozzáadása nélkül gerezdeléssel és zsilipezéssel egymásba rótt rendkívül vastag deszkákból, ún. boronafából épült meg. A Darnay utcában található Pince a 71-es főútról könnyen megközelíthető. Idén tavasszal, rengeteg tervvel, és fiatalos motivációval nyitotta meg a kapuit a Darnay Pince és Kultúrpajta.

Mivel kiemelten fontosnak tartják a helyi termékek támogatását és árusítását, így mind a borok, mind az ételkínálat esetében erre nagy figyelmet fordítanak. Minden nap reggel 9 órától finom falatokkal várják a betérőket a hagyományos reggeli kínálattól egészen a különféle zöldségkrémes toastokig, de természetesen az italok mellé borkorcsolyát, könnyű falatokat is kínálnak.

Különféle kulturális és egyéb programok is szerepelnek az idei év tervei között, még nagyobb teret adva a szellemi feltöltődésnek. Első programjukon egy jógázással egybekötött borkóstolással köszönthették a vendégek a naplementét, július 23-án Yoga &Brunch programjukra várják a korán ébredőket, míg július 29-én Vágó Tamás festmény kiállításának megnyitójára invitálják a képzőművészet és a gasztronómia szerelmeseit.