Újabb akció az illegális horgászkarók és stégek ellen – Gyenesdiás példát mutat

„Nő a gátlástalanság, pusztul a nád, a karók pedig veszélyesek” – indokolta Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere a HírBalatonnak, miért fogtak össze ismét a vízüggyel és a vízipolgárőrséggel, hogy a mai napon eltávolítsák a település közel négy kilométeres partszakaszáról az illegális horgászakarókat, és lépéseket tegyenek az újabb, vagy visszaépített illegális vízibejárók felszámolásáért.

 

Már sok cikk született arról, hogy az elmúlt évtizedekben egyre szaporodtak a Balatonon az illegális vagy szabálytalanul megépített vízbejárók, stégek, horgászkarók, mivel nincs meg a kellő fellépés  ellenük.

Gyenesdiás tavaly kezdett példaértékű akcióba a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal valamint a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesülettel összefogva. Akkor 270 engedéllyel nem rendelkező és nem beazonosítható, vagyis illegális horgászkarót szedtek ki a vízből másfél nap alatt, majd felszámoltattak több illegális bejárót. Azóta újabb 50-60 horgászkarót helyeztek el a település előtti vízterületen, amelyet a tervek szerint ma, vagyis 2023. július 18-án távolítanak el a vízi polgárőrök segítségével.

Gál Lajos elmondta, a vízparton az önkormányzat van birtokon belül kerékpárutakkal, sétányokkal, hosszú távú bérleti szerződésekkel. A Balaton medréért a vízügy felel, a  Balatoni Vízi Polgárőrség pedig embert, hajót, csörlőt, dereglyét, vagyis „paripát, fegyvert” tud biztosítani az akcióhoz. Szükséges az összefogás az eredményes fellépésért – hangsúlyozta.

A fürdőzőket és hajókat is veszélyeztető, este kivilágítatlan horgászkarók esetenként betonba vannak ágyazva, ezért van szükség csörlőre is. Az illegális, a nádast károsító, a közterületeket engedély nélkül használó, kisajátító stégek felszámolása szintén közérdek

– fejtette ki.

 

Működik az összefogás

„Példát szeretnénk mutatni minden tóparti önkormányzatnak, hogy máshol se hagyják annyiba az illegális horgászkarók és a nádkárosító stégbejárók meglétét, hiszen a jelek szerint összefogással fel lehet lépni ellenük – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, akadnak nehezebb parti birtokviszonnyal rendelkező települések is, de ott is lehet lépni: már Vonyarcvashegy, Balatongyörök és Balatonberény is követni kívánja a példájukat.

 

Rendezett horgászturizmust akarnak

Az előzetes felmérés szerint 3-4 újabb, illetve visszaépített illegális vízibejáró található a gyenesi partszakasz nádasaiban. Ezek létesítői semmiféle megállapodást nem kötöttek az önkormányzattal, a víziállás engedélyszámuk lejárt, ugyanakkor komoly pénzekért hirdetik pecatanyaként bérbeadásra horgászok a nádasokat kettévágó, meghosszabbított stégjeiket – számolt be Gál Lajos. Hozzátette, nem pénzt akar az önkormányzat, hanem rendezett horgászturizmust. Rendelkezzen érvényes engedéllyel mindenki, aki víziállást épít, hiszen akkor biztos nem védett nádast károsít, továbbá az is elvárás, hogy legyen tagja a helyi horgászegyesületnek, és kössön megállapodást az önkormányzattal. „Így válhat csak nyomon követhetővé, ellenőrizhetővé a stégek létesítése, a horgászkarók szabályos kihelyezése” – mondta Gál Lajos. A rendrakásba nagy felelősségük és szerepük van a tóparti önkormányzatoknak – hangsúlyozta.