Bolti vásárlások: élen járnak a balatoni megyék (blokk.com)

Januárban naponta 3.129 forintot, márciusban 3.452 forintot, áprilisban 3.100 forintot, szeptemberben 3.559 forintot költöttél a boltban naponta, ha egy átlagos vásárló lennél. De a járvány hatása nem csak az áprilisi gödörben jelzett. Földrajzi területenként nézve a boltos vásárlásokat jókora különbségek rajzolódnak ki a statisztikából. És a nyári hónapokban, júliusban, augusztusban az egy főre számolt havi költekezésben a balatoni megyék verték Budapestet – írja a blokk.com.

 

Számos hír látott napvilágot arról, hogy a járvány miatt sokan lopakodnak ki a nagyvárosokból, főleg Budapestről. Felkapott hely lett a Balaton térsége azért is, mert nem volt tanácsos az Adriára utazgatni, persze volt, aki megtette.

De hát sokan akadtak olyanok, akik a magyar tengert választották, a mit a botos vásárlások statisztikája ia tükröz. Megyénkénti különbségek persze korábban is voltak, de a nyári hónapokban szembetűnő, hogy Somogyban, Zalában és Veszprém megyében az egy főre jutó boltos vásárlások értéke nagyobb volt, mint Budapesten.

Az egy főre jutó boltos vásárlások értéke májusban már túllépte az év eleji hónapokét minden megyében, az áprilisi zuhanást követően. Kivétel Budapest volt, ahol nagyobb volt az elmaradás, de a fővárosban két héttel tovább tartott a boltzár, mint a megyékben.

Az országos átlaghoz képest persze nem csak kiugrás, hanem elmaradás is akadt egyes megyékben. Az egy főre jutó havi vásárlásokat nézve Nógrád és Szabolcsban nyitogatták a legkisebbre a pénztárcákat a nyári hónapokban, a különbség augusztusban 55 ezer forint volt (januárban 59 ezer forint, de akkor a budapestiek pénztárcájából folyt ki a legtöbb pénz).

A további részletek itt elolvashatók.