Bölcsődét kap Zamárdi, Balatonszabadi és Somogyvár is

Balatonszabadiban befejeződött, Somogyváron a napokban kezdődik bölcsődeépítés. Közben bejelentették Zamárdi Önkormányzata is vissza nem térítendő támogatásból építhet új intézményt.  

12 férőhelyes új bölcsőde épül Zamárdiban 235.000.000, -Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásból. A projekt eredményeként a bölcsőde hozzájárul a helyi és szomszédos településeken élő családok életminőségének javításához. A beruházás célja, hogy az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva a településen és a szűkebb térségben élők számára biztosítsa a színvonalas bölcsődei ellátáshoz és az általuk nyújtott minőségi bölcsődei szolgáltatásokhoz való hozzáférést, valamint az egészséges környezet és a hatékony nevelés infrastrukturális feltételeit.

A 3 ezer lakosú Balatonszabadiban mintegy 40 gyermek születik évente, bölcsődei ellátást eddig a településtől 11 kilométerre Ságváron és 7 kilométerre Siófokon lehetett igénybe venni. A község két csoportszobát és kiszolgáló helyiségeket is magában foglaló bölcsődéje 118 millió forint európai uniós és kormányzati forrásból épült meg, a kivitelezésnek része volt a helyi óvoda átalakítása, gépészeti korszerűsítése, bölcsődei játszó- és udvari eszközök beszerzése, valamint az udvarrendezés is. A fejlesztésnek köszönhetően a 12 új bölcsődei férőhely mellett 30-cal nőtt az óvodai férőhelyek száma.

Somogyvár 14 férőhelyes bölcsődéje 200 millió forintból jövő év végére készülhet el. A kétszintes, 256 négyzetméteres, akadálymentesített ingatlanban a tervek szerint lesz csoportszoba, többfunkciós foglalkoztató-nevelői szoba, pihenőhelyiség, mosoda és babakocsi-tároló is.

A települések önkormányzatai a beruházások szükségességét az életminőség, a gyermeket vállalók foglalkoztathatóságának javításával, a családok, a hátrányos helyzetű gyermekek segítésével indokolták.