BLKI: strandolási szokások felmérése

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) Ökofiziológiai és Környezettoxikológiai kutatócsoportja arra kéri kéri a Balatonban fürdőzőket, hogy segítse egy online kérdőív kitöltésével a munkájukat. Kutatásuk célja, hogy a Balatoni környezeti mintákból kimutassuk a leggyakoribb UV-szűrő vegyületeket, és megértsük ezek koncentrációjának évszakok függvényében történő változását – olvasható a kutatóintézet közösségi oldalán.

.
Kíváncsiak az UV-szűrő vegyületek reprezentatív vízi modell szervezetekre gyakorolt élettani hatásaira is.
A kutatás figyelmet kíván fordítani az UV-szűrő vegyületek használatának környezeti kockázataira, és lehetőséget teremt arra, hogy időben észleljük az ökológiai szempontból potenciálisan káros hatásokat.
Ezáltal hozzájárulunk a Balatont érintő potenciális veszélyforrások valós és vélt környezeti hatásainak jobb megértéséhez, ami fontos információ a döntéshozók számára is.
A kérdőív kitöltésével Önök is hozzájárulnak ahhoz, hogy a kutatók jobban megismerjék a fürdőzők strandolási szokásait, és ennek eredményeként mélyebb betekintést nyerjenek az UV-szűrő vegyületek környezetünkre gyakorolt hatásaira.
A kérdőív kitöltése pár percnyi időt igényel, ITT érhető el.